Krigen i Ukraina

- Russerne flykter hjem

Store russiske styrker i nærheten av Kharkiv trekker seg ut av Ukraina. Det skriver Reuters.

MISTER LAND: Russlands president Vladimir Putin må se at styrkene hans blir nedkjempet i Ukraina, ifølge ukrainske myndigheter. Foto: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
MISTER LAND: Russlands president Vladimir Putin må se at styrkene hans blir nedkjempet i Ukraina, ifølge ukrainske myndigheter. Foto: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vis mer
Publisert

- USA registrerer at Russland i stor grad mister land i nærheten av Kharkiv, og mange russiske soldater trekker seg ut av Ukraina og drar tilbake til Russland, skal en høytstående amerikansk tjenestemann ha sagt mandag.

Samlet sett vurderer amerikanerne at ukrainerne gjør framskritt mens de kjemper for å frigjøre territorium i sør og øst, ifølge vedkommende, som ønsket å være anonym.

- Vi erfarer at russiske styrker i stor grad har trukket seg tilbake mot nord og øst. Mange av disse har beveget seg over grensa til Russland, opplyser han.

Gjenerobret 20 byer

Ukrainske myndigheter hevder at opptil 20 byer og tettsteder i Kharkiv- og Donetsk-regionene er blitt gjenerobret i løpet av de siste 24 timene.

Det er i en situasjonsrapport fra generalstaben at man kan lese påstanden. Blant annet er landsbyene Velykyi Burluk og Dvoritsjna nord i Kharkiv-fylket blitt forlatt av russiske styrker.

Russland har innrømmet at de trekker seg ut av store deler av Kharkiv-regionen, angivelig på grunn av en strategisk omgruppering. Blant annet har Ukraina inntatt den strategisk viktige byen Izium.

Men russerne har ingen planer om å avslutte invasjonen av nabolandet.

- Den spesielle militæroperasjonen vil fortsette fram til de opprinnelige målene blir oppnådd, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov mandag.

- Funn av torturerte

Den regionale påtalemyndigheten i Ukraina hevder at fire drepte sivile er funnet i en gjenerobret ukrainsk by, med skader som tyder på at de er blitt torturert.

Likene ble funnet i byen Zaliznytsjne i Kharkiv, opplyser den regionale påtalemyndigheten. Innbyggere skal ha fortalt at russiske styrker hadde drept sivile der.

- 11. september fant politimyndigheter fire lik. Alle viste tegn på tortur. Tre av dem var gravlagt nær private hus, den fjerde ble funnet inne på en asfaltfabrikk, opplyser påtalemyndigheten.

Nyhetsbyrået AFP skriver at deres journalist har sett ukrainske myndigheter grave opp lik også i andre byer i Kharkiv i etterforskningen av mulige krigsforbrytelser.

UKRAINA: Førsteamanuensis ved Forsvarets Høgskole, Tom Røseth, mener Ukraina ikke vil forsøke å avansere inn på russisk territorie ved grenseområdene langs Kharkiv. - Det vil føre en eskalering av krigen, mener Røseth. Video: AP / Telegram Vis mer

- Ukraina har gjenerobret 6000 kvadratkilometer fra de russiske invasjonsstyrkene denne måneden, sier president Volodymyr Zelenskyj mandag.

Det er en kraftig oppjustering fra tallet Zelenskyj oppga lørdag, da han sa at de ukrainske styrkene hadde gjenerobret 2000 kvadratkilometer.

Ukraina har gjennomført en lynoffensiv i Kharkiv og tatt store områder, og har samtidig gjenerobret områder både sør i Kherson-regionen og i Donbas.

- Helter!

Samtidig melder ukrainske myndigheter at om lag 80 prosent av befolkningen i Kharkiv har fått tilbake vann- og strømforsyningen.

- Dere er helter!!! Takk til alle som gjorde så mye som mulig på denne svært vanskelige natta for Kharkiv, slik at vi fikk tilbake et normalt liv i byen så fort som mulig, skriver ordfører Ihor Terekhov på Telegram.

Det skal ha vært russiske angrep på infrastrukturen i regionen som førte til store strømbrudd søndag. Ukraina er i gang med en stor offensiv i området som har ført til en storstilt russisk tilbaketrekning.

Luftangrepene har imidlertid fortsatt. Et administrasjonsbygg i sentrum av Kharkiv ble angrepet med et missil mandag. En person ble drept og brannen tok lang tid å slokke.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer