Russerne fortsetter ydmykelsen

Rykker stadig nærmere Tbilisi og har tatt byen Kaspi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IGUETI (Dagbladet.no): På tross av at Georgia i går underskrev fredsavtalen og russerne lovet å etterkomme kravet om full tilbaketrekking av sine militære styrker, fortsetter de offensiven inne på georgisk territorium.

Våpenhvileavtalen:

• Ingen ytterligere maktbruk fra partene.

• Ingen fremtidige militæraksjoner.

• Fri tilgang til humanitær hjelp.

• Georgiske styrker trekker seg tilbake til sine permanente posisjoner.

• Russiske styrker trekker seg tilbake til sine posisjoner fra før kampene brøt ut.

• Et punkt om samtaler om Sør-Ossetias framtidige status ble droppet fra avtalen.

Striden om Sør-Ossetia:

• Sør-Ossetia er et område som formelt hører til Georgia, men kjempet seg til faktisk selvstendighet tidlig på 1990-tallet.

• Sør-Ossetia ligger på grensen mellom Russland og Georgia og har cirka 100.000 innbyggere, og et stort flertall av dem har russisk statsborgerskap.

• Verdenssamfunnet har anerkjent at regionen tilhører Georgia, men Sør-Ossetia har i praksis vært selvstyrt etter en konflikt på begynnelsen av 1990-tallet. Flere tusen mennesker ble den gang drept i kampene mellom den georgiske hæren og separatistene.

• Separatistene i Sør-Ossetia og Georgias andre utbryterregion Abkhasia, som ligger ved Svartehavet, har politisk støtte fra Moskva. Russland har satt inn fredsbevarende styrker i Sør-Ossetia, men konflikten blusset opp igjen etter valget i Georgia i 2004.

(Kilder: Caplex, NTB)

På veien mellom hovedstaden Tbilisi og Gori har det rykket inn ti russiske stridsvogner og flere lastebiler fullastet med russiske soldater.

Og i hælene på de russiske styrkene følger ossetiske og russiske paramilitære grupper.

Har tatt byen Kaspi

Russiske militære har også inntatt byen Kaspi, en liten by i det sentrale Georgia med om lag 15 000 innbyggere. Tre mil utenfor byen ligger en georgisk militærbase.

En soldat i den russiske hæren, Pjotr Ivanov, sier til Dagbladet.no at russernes oppdrag er å fjerne tunge våpen fra denne byen.

- Det trenger vi mer enn en dag til. Det kan ta fem dager, sier Ivanov.

Mens andre russiske offiserer sier målet med å ta Kaspi er å avvæpne byen, sier andre at de bare har fått ordre om å stå der.

Det er høyst uklart hva som er den egentlige hensikten med denne militæroperasjonen.

FORTSETTER FRAMRYKKINGEN: Tross våpenhvileavtalen fortsetter russiske styrker den militære offensiven dypt inne på georgisk territorium. Foto: AFP PHOTO/DIMITAR DILKOFF/SCANPIX
FORTSETTER FRAMRYKKINGEN: Tross våpenhvileavtalen fortsetter russiske styrker den militære offensiven dypt inne på georgisk territorium. Foto: AFP PHOTO/DIMITAR DILKOFF/SCANPIX Vis mer

Enkelte kilder på russisk side sier at målet med framrykkingen, både mot Tbilisi og Kaspi, er å avskjære den georgiske hæren.

Russerne hevder de fått etterretningsinformasjon på at den georgiske hæren planlegger å starte en offensiv.

Men for georgiernes del betyr den russiske framrykkingen bare en total krenkelse, både folkerettslig og psykologisk. De kan bare se på at russerne beveger seg tungt inne på deres territorium.

Dagen etter at USA forsøkte å tvinge på plass en fredsavtale, tyder alt på at Kreml er ute etter å fortsette sin enorme maktdemonstrasjon overfor Georgia.

Ga løfter om tilbaketrekking

Utviklingen på bakken står i sterk kontrast til løftene Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ga til USAs utenriksminister Condoleezza Rice i går.

Lavrov lovet å følge punktene i fredsavtalen, som EU og Nicholas Sarkozy har framforhandlet, og hvor Russland har fått diktere mye av innholdet i de seks avtalepunktene.

Meningen var at våpenhvilen skulle danne grunnlag for framtidige forhandlinger om framtida til utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkasia.

Russerne fortsetter ydmykelsen

- Dette er ikke en avtale om framtiden til befolkningen i Abkhasia og Sør-Ossetia. Det er en avtale om å få russiske styrker ut, sa utenriksminister Rice.
 
I går troppet hun opp på kontoret til Georgias president Mikhail Saakasjvili for å få han til å undertegne fredsavtalen.

Fra gressplenen utenfor Det hvite hus i Washington, tok president George W. Bush i bruk uvanlig sterke ord for å beskrive russernes framferd i Georgia.

- Russland skremmer og tyranniserer. Det er ikke en akseptabel måtte å drive utenrikspolitikk på i det 21. århundret, sa Bush.

Undertegnelsen av rakettskjold-avtalen mellom USA og Polen torsdag, har bidratt til å skjerpe frontene mellom USA og Russland ytterligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer