Russerne går av skaftet etter å ha sett den kurdiske kommandanten som kjemper mot IS

Kjemper for peshmergaen i Nord-Irak.

SER DU LIKHETEN?: Nestleder i Det kurdiske frihetspartiet, som kjemper mot IS i Nord-Irak, Hussein Yazdanpanah, får nå mye oppmerksomhet på sosiale medier. Foto: PAK
SER DU LIKHETEN?: Nestleder i Det kurdiske frihetspartiet, som kjemper mot IS i Nord-Irak, Hussein Yazdanpanah, får nå mye oppmerksomhet på sosiale medier. Foto: PAKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste ukene har det versert et bilde av nestlederen i Det kurdiske frihetspartiet (PAK), Hussein Yazdanpanah.

Partiet har nemlig lagt ut et bilde av Yazdanpanah i militæruniform på sine egne hjemmesider.

Mange mener han, som nå oppgis å kjempe mot ekstremistgruppa IS i de konfliktherjede områdene i Syria og Irak, er slående lik en viss tidligere leder for Sovjetunionen.

Fenomen Blant annet har en memeFacebook-sida Augmentations gått sin seiersgang på det sosiale nettverket.

Og for den som ennå ikke har sett hvem den militære kommandøren for det iransk-kurdiske eksilpartiet likner på, er det altså den tidligere sovjetiske diktatoren Josef Stalin.


«Du vet det går til helvete for ISIS når Josef Stalin gjenoppstår for å ta hånd om dem» heter det i memen på Facebook-sida.

Også Twitter-sida Duhok Post som følger de kurdiske områdene og gruppene tett, bemerker seg at Yazdanpanah blir sett på som en dobbeltgjenger av Stalin. Det russiske nettstedet Meduza skriver at russerne når går av hengslene på internett etter å ha sett likheten.

Også den britiske tabloidavisa Daily Mail har bitt seg merke i likheten de to imellom.

Ikke bare deler Stalin og Yazdanpanah den samme karakteristiske kraftige barten og øvrige ansiktstrekk. Ifølge avisa har begge også en klar macho profil og blir stort sett bare avbildet i militæruniform.

På det russiske sosiale nettverket VKontakte har flere bitt seg merke i likheten, og blant annet erklært at Stalin lever. Andre har på sin side hevdet at bildet er bildebehandlet.

Avisa har imidlertid flere bilder av Yazdanpanah der han poserer foran ruiner med automatvåpen ikledd uniform.

Den politiske terroren under Stalin-tida tok livet av mellom 10 og 20 millioner mennesker i Sovjetunionen.

Eksilorganisasjon Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon, Landinfo, skrev i 2010 et lengre temanotat om Parti Azadi Kurdistan (PAK) - Det kurdiske frihetspartiet.

Der kommer det fram at partiet har sitt hovedkvarter i Kurdistan-regionen i det nordlige Irak, mer presist Erbil. Der kommer det fram at partiet mulighet til å bevæpne sine medlemmer for selvforsvar på irakisk territorium.

I tillegg er partiet i stor grad styrt av familien Yazdanpanah. Husseins bror Simko oppgis å være leder, men landinfo skriver at det er usikkert om det er Simko eller mora Amine som faktisk leder utbrytergruppa.

Hussein er imidlertid nestleder, og i områdene der gruppa holder til, har det de siste åra vært en rekke kamper. Erbil er kjent som den kurdiske hovedstaden i Irak, og er hovedsete i den kurdiske autonome regionen.

Den islamske staten (IS) begynte i fjor sommer å angripe Erbil kraftig etter å ha tatt store området i Nord-Irak. Det er i disse områdene Husseim Yazdanpanah skal ha kjempet mot IS. Blant annet er det tvitret et bilde av «Stalin»-dobbeltgjengeren som skyter mot IS-stillinger i byen Kirkuk.

Kurderne i PAK-partiet skal være en del av Peshmergaen, som er betegnelsen på de kurdiske militærstyrkene i Nord-Irak. Peshmergaen blir blant annet trent opp av norske styrker.