Ukrainsk vitne:

Russerne hadde lista klar

Ukrainske Denys Darbinyan (33) var til stede da russerne tok kontroll over byen Snihurivka tidlig i krigen, og mener de hadde lista klar over hvem som ville samarbeide eller ikke.

- STEMPLET SIVILE: De lokale i den ukrainske byen Snihurivka skal raskt ha blitt stemplet som fiendtlige eller vennlige da Russland tok kontroll over den. Her av en lokal som sykler i nærheten av byen etter at Ukraina gjenvant den. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB
- STEMPLET SIVILE: De lokale i den ukrainske byen Snihurivka skal raskt ha blitt stemplet som fiendtlige eller vennlige da Russland tok kontroll over den. Her av en lokal som sykler i nærheten av byen etter at Ukraina gjenvant den. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den ukrainske byen Snihurivka, som ligger i den sørlige Mykolajiv-regionen, har vært et viktig mål for både russiske og ukrainske styrker i krigen.

Den ligger omtrent 40 kilometer nord for storbyen Kherson, og har fungert som en buffer for okkupasjonsmakten.

Tidlig tok Russland kontroll, men 10. november meldte en rekke medier at Ukraina hadde gjenvunnet området.

Kort tid etter presset de videre på og tok tilbake Kherson.

Nå forteller den lokale 33-åringen Denys Darbinyan om hvordan det var å være til stede i Snihurivka da russerne kom.

- De kom inn i kjelleren der vi gjemte oss, iført masker og med våpnene hevet. De sa de lette etter nazister med våpen, og vi viste fram passene våre, sier han til Ekstra Bladet.

VELLYKKET MOTOFFENSIV: Ukrainske soldater poserer med flagg etter å ha gjenvunnet Snihurivka 10. november. Foto: Reuters / NTB
VELLYKKET MOTOFFENSIV: Ukrainske soldater poserer med flagg etter å ha gjenvunnet Snihurivka 10. november. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Gikk etter patrioter

Russerne var deretter lynraske til å etablere en prorussisk styresmakt i byen, forteller Darbinyan:

- De dro for eksempel hjem til broren min fordi de ville ha tak i ham, fordi de mente han var en aktivist eller patriot. De hadde en liste klar over personer de ville ha tak i, som de var sikre på ville jobbe mot dem og for Ukraina.

- De visste også hvem de skulle prikke på skuldra – hvem som ville samarbeide med dem. Mange takket ja og fikk jobb i administrasjonen deres, hevder 33-åringen.

UKRAINA: Ukrainske soldater etterforskes etter at elleve russiske soldater ble drept i landsbyen Makiivka i Luhansk-regionen. Video: Telegram Vis mer

Skal ha vært forberedt

Det har tidligere vært kjent at Russland skal ha vært forberedt og i besittelse av navn på nøkkelpersoner, som høytstående politikere og forsvarspersonell, de ville ha kontroll på da de entret Ukraina.

De skal blant annet ha sendt inn fallskjermjegere etter president Vladimir Zelenskyj, som sier han, og potensielt familien, var minutter fra å bli drept eller tatt til fange.

Spesialsoldatene skal ha slått til mot presidentpalasset i Kyiv der de forskanset seg i krigens første timer.

I tillegg til dette er det også meldt om at en tsjetsjensk spesialgruppe tidlig i krigen ble sendt for å drepe presidenten. Tsjetsjenerne skal imidlertid ha blitt «eliminert» før de kom så langt, fordi ukrainerne ble tipset av kilder i den russiske etterretningsorganisasjonen FSB, ifølge ukrainske myndigheter.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer