Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet møtte Trump-rådgiver, Anthony Scaramucci:

- Russerne har ingen kontroll over Trump

Overfor Dagbladet avviser Donald Trumps nære rådgiver kategorisk påstandene om at russere kan presse den amerikanske presidenten.

TRUMP-TOPP: Donald Trumps nære rådgiver Anthony Scaramucci er på World Economic Forum i Davos for å snakke om hva verden kan vente seg av et USA under Donald Trumps ledelse. Fredag blir Scaramucci Det hvite hus´ sjef for kontakt med private og for koordinering av offentlige etater. Foto:  AFP
TRUMP-TOPP: Donald Trumps nære rådgiver Anthony Scaramucci er på World Economic Forum i Davos for å snakke om hva verden kan vente seg av et USA under Donald Trumps ledelse. Fredag blir Scaramucci Det hvite hus´ sjef for kontakt med private og for koordinering av offentlige etater. Foto:  AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Tirsdag var Donald Trumps nære rådgiver Anthony Scaramucci på World Economic Forum i Davos for å snakke om hva verden kan vente seg når han selv og Donald Trump inntar Det hvite hus på fredag.

Da blir Scaramucci sjef for Det hvite hus´ samarbeid med private, og for koordineringen av offentlige etater. Siden mai har han vært en av Donald Trumps aller nærmeste rådgivere. I Davos brukte han anledningen til å fortelle om hvordan den nye amerikanske administrasjonen vil legge an en helt annen tone overfor Vladimir Putin og det russiske folk enn det USA under Barrack Obama har hatt. Han var også tydelig på at Nato må endres.

Samtidig har det de siste ukene blitt spekulert i riktigheten av det som står i en rapport den tidligere MI6-agenten Christopher Steele har ført i pennen. Der hevder han at russerne sitter på en video av at Donald Trump har bisarr sex med 15 prostituerte på et hotellrom i Moskva. Senatets forsvarskomite sendte i følge The Independent en egen sendemann til London for å hente etterretningsrapporten Steele har utarbeidet. Innholdet ble vurdert som så eksplosivt at de ga rapporten videre til FBI.

Senere skal både president Obama og Trump selv ha blitt orientert om innholdet av amerikanske etterretningsorganisasjoner.

Hyller Putin

Steele jobbet delvis på oppdrag fra støttespillere til Trumps republikanske motkandidater og delvis for demokratiske støttegrupper. Etter valget skal han ha jobbet for egen regning.

På en pressekonferanse forrige uke omtalte Trump påstandene i rapporten som løgn og falske nyheter.

På vei ut fra møtet i Davos spør Dagbladet Trump-rådgiver Saramucci om påstandene om at Putin har noe på Trump som gjør at han kan presse den nye amerikanske presidenten.

- Russerne har ingen som helst makt over Donald Trump, svarer Saramucci.

Da har han akkurat fortalt forsamlingen av verdens mektigste forretningsfolk hvordan Trump-administrasjonen vil forholde seg til verden.

- Trump har enorm respekt for både Angela Merkel og for Vladimir Putin, sa Saramucci.

I et forsøk på å berolige alle de som frykter hva som skal komme sier han:

- Det er ingen som trenger å sette fyr på seg selv i protest. Trump vil bli en fenomenal president som til og med vil få et fenomenalt forhold til Barrack Obama. Om to år spiller de to golf sammen.

Sanksjoner

Tidligere har amerikanske etterretningsorganisasjoner konkludert med at det var hackere som jobbet for russisk etterretning som begikk datainnbrudd og stjal eposter fra Det demokratiske partiet. Epostene ble senere lekket til Wikileaks som publiserte dem åpent på internett. Amerikanske kongressmedlemmer har nærmest unisont fordømt russernes innblanding i amerikansk politikk for å få Donald Trump valgt.

På vei ut fra møtet her i Davos er det flere russiske journalister som følger Saramucci. Flere av dem stiller ikke spørsmål, men kommer med erklæringer om hvor glade de er for at Trump skal bli president. En russisk journalist spør om hvorfor Saramucci møter russiske investorer i Davos.

- Vi er gode venner og har vært her i Davos flere ganger. Jeg tar Trumps ord for at vi vil finne måter for å styrke samarbeidet, ikke bare med den russiske regjeringen, men også med det russiske folket.

- Da må dere heve sanksjonene, sier en av journalistene og viser til sanksjonene som ble innført da Russland annekterte Krim-halvøya og blandet seg inn i borgerkrigen i Ukraina.

- Jeg kan ikke kommentere på det. Og jeg trenger ikke gi ham råd om dette. Her har han veldig sterke meninger selv, sier Saramucci.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling