- Russerne iscenesatte flystyrten

Isfront mellom polske politikere og Kreml.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Tre dager etter flystyrten som utraderte hele den polske politiske eliten, retter polske politikere beskyldningene mot Russland.

- Russerne iscenesatte flystyrten, sier den polske parlamentarikeren Artur Gorski fra det høyreorienterte Lov og rettferdighetspartiet (Pis) til avisa Nasz Dziennik.

Den frittalende politikeren fra det samme partiet som president Lech Kaczynski hevder russerne kom med tvilsomme begrunnelser for at flyet ikke kunne lande.

Sannheten var at de ganske enkelt ikke ønsket at president Kaczynskis besøk skulle overskygge markeringen som den russiske statsministeren Vladimir Putin hadde holdt noen dager i forveien, hevder han.

To landingsforsøkSå langt har den russiske havarikommisjonen konkludert med at flystyrten i Smolensk ikke skyldtes teknisk svikt eller feil med Tupolev-maskinen.

I stedet er det den 36 år gamle kapteinen Arkadiusz Protasiuk som utpekes som syndebukk.

Ifølge de foreløpige analysene fra flyets ferdskriver og taleregistrator gjorde Protasiuk to landingsforsøk. Lydloggen mellom kapteinen og flytårnet viser at det ikke ble rapportert om tekniske problemer, melder polske tvn.24.pl.

Dataene som er lagret viser også at kommunikasjonen med kontrolltårnet foregikk på både russisk og engelsk. Tidligere er det blitt hevdet at språkproblemer kan ha forårsaket flykrasjen.

Men inntil lydloggen som viser samtalene i cockpiten er klar, er det store spørsmålet forstatt ubesvart: Hvorfor valgte den erfarne kapteinen og førstestyrmannen å gå inn for landing, når kontrolltårnet mente tåka var tjukk og sikten for dårlig?

ALENE: Jaroslaw Kaczynski kom til ulykkesstedet sammen med representanter for partiet han og broren stiftet. Foto: EPA/Jacek Turczyk/SCANPIX
ALENE: Jaroslaw Kaczynski kom til ulykkesstedet sammen med representanter for partiet han og broren stiftet. Foto: EPA/Jacek Turczyk/SCANPIX Vis mer

Russernes versjon- En versjon av hendelsene viser at flyet nærmet seg flyplassen fire ganger, men hver gang nektet russerne dem landingstillatelse — de ønsket å sende flyet med presidenten til en flyplass i Moskva, sier Gorski.

- De kom opp med noen tvilsomme begrunnelser: Det var tåka over flyplassen, og at navigasjonssystemet deres ikke virket fordi det var under vedlikeholdsarbeid, og at flyplassen hadde en kort landingsstrip, mener han.

Den polske avisa Nasz Dziennik setter også flere spørsmålstegn ved den russiske etterforskningen av flytragedien.

Hvorfor konkluderer de med at dette skyldes menneskelig svikt, når mange av pilotenes kolleger påpeker at de knapt var suicidale og at dersom de gikk inn for landing, må de ha bestemt seg for at det var trygt.

Avisa setter også spørsmålstegn ved at tåka skulle være et problem. For det første var det hull i tåkelaget, og for det andre, dersom sikten virkelig var for dårlig, hvorfor var ikke flyplassen like godt stengt? spør avisa.

Påstandene om at mannskapet ikke kunne russisk, slik det ble hevdet av den russiske flygelederen i Smolensk, er også underlig, mener avisa.

Dette dreier seg ikke om en ordinær flyplass, men en militær. Derfor var det en selvfølge at de som fløy kunne russisk, skriver avisa, og påpeker at de samme pilotene bare dager i forveien hadde flydd den polske statsministeren Donald Tusk til minnemarkeringen som Putin hadde invitert til.

- Men den russiske versjonen har allerede nådd vestlige medier, skriver Nasz Dziennik.

OMFAVNELSE: Russlands statsminister Vladimir Putin og Polens statsminister Donald Tusk omfavnet hverandre da de var på ulykkesstedet lørdag. Foto: AFP PHOTO/RIA NOVOSTI/SCANPIX
OMFAVNELSE: Russlands statsminister Vladimir Putin og Polens statsminister Donald Tusk omfavnet hverandre da de var på ulykkesstedet lørdag. Foto: AFP PHOTO/RIA NOVOSTI/SCANPIX Vis mer

IsfrontSelv om det tilsynelatende har vært en tilnærming mellom Polen og Russland etter flykrasjen, skriver russiske medier om isfronten mellom presidentens tvillingbror og Putin.

Umiddelbart etter at den tragiske nyheten ble kjent satte Putin kursen for ulykkesstedet. Der ble han avfotografert mens han omfavnet Polens statsminister Donald Tusk.

Bare tre dager tidligere hadde de to deltatt på en markering i Katynskogen, for å minnes de 22 000 polske offiserene som ble drept av Stalin under andre verdenskrig.

Den markeringen ble ikke Kaczynski invitert til, og det var derfor den topptunge delegasjonen var på vei til Katynskogen forrige lørdag.

Den russiske avisa Kommersant forteller om dramaet som utspilte seg i kulissene, da presidentens tvillingbror skulle til ulykkesstedet. Vladimir Putin lurte på om de skulle dra sammen, men Jaroslaw Kaczynski nektet.

Derfor ble det i stedet Putin og statsministerkollega Tusk som dro til åstedet sammen.

FlytrøbbelTidligere har det også vært flytrøbbel mellom statsminister Tusk og en av Kaczynski-brødrene. En episode som også ufrivillig involverte kaptein Arkadiusz Protasiuk.

I oktober 2008 ville både statsminister Tusk og president Kaczynski delta på ministermøte i EU. Kaczynski hadde året før lidd valgnederlag for den mer sentrumsorienterte Tusk. Revirkonflikten endte med at Kaczynski chartret et eget fly, fordi han nektet å overta mannskapet som hadde flydd statsministeren til Brüssel og kaptein Protasiuk var syk.

TILNÆRMING: De to statsministerkollegene deltok på en markering av 70 års dagen for Katyn-massakren 7. april. Den polske statsministeren har et bedre samarbeidsklima til Russland og EU enn hva Kaczynski hadde. Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY RIA NOVOSTI /SCANPIX
TILNÆRMING: De to statsministerkollegene deltok på en markering av 70 års dagen for Katyn-massakren 7. april. Den polske statsministeren har et bedre samarbeidsklima til Russland og EU enn hva Kaczynski hadde. Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY RIA NOVOSTI /SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer