Dugin-angrepet:

- Russerne kan selv stå bak

- Russerne kan selv stå bak attentatet på datteren til den russiske, innflytelsesrike ideologen Aleksandr Dugin, sier førsteamanuensis. Han peker på landets etterretningstjeneste.

BILBOMBE: Søndag bekreftet russiske myndigheter at Darja Dugina ble drept av en bombe i bilen hun satt i, like utenfor Moskva. Her er åstedet sperret av. Foto: Sergei Bobylev / Tass / Sipa USA / NTB
BILBOMBE: Søndag bekreftet russiske myndigheter at Darja Dugina ble drept av en bombe i bilen hun satt i, like utenfor Moskva. Her er åstedet sperret av. Foto: Sergei Bobylev / Tass / Sipa USA / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leder for den russiskvennlige separatistbevegelsen i Donetsk i Ukraina, Denis Pusjilin, sier «terrorister fra det ukrainske regimet» står bak bilbomba som drepte den russiske redaktøren Darja Dugina, datteren til den innflytelsesrike ideologen Aleksandr Dugin, lørdag.

Ifølge ekspertene Dagbladet har snakket med, er imidlertid bakmennene trolig noen andre.

- Den «obvious suspect» er Ukraina – mange russiske kommentatorer peker på dem og de passer inn i deres narrativ. Flere sier imidlertid at de ikke vet hvem som står bak, og jeg sår også tvil om det er ukrainerne. Ikke fordi de ikke er kapable, men fordi det ikke ville vært hensiktsmessig for dem, sier professor i russlandstudier ved Universitetet i Oslo (UiO), Pål Kolstø, til Dagbladet.

For er det dem, og de blir tatt, har de skutt seg selv i foten – ødelagt for sitt eget rykte i Vesten som de så sårt må opprettholde, påpeker han.

ULTRANASJONALIST: Den høyreekstreme ultranasjonalisten Aleksandr Dugin har av enkelte blitt regnet som den ideologiske hjernen bak Russlands invasjon av Ukraina, og som en nær rådgiver for Russlands president Vladimir Putin, men det er uklart hvor tett forholdet deres faktisk er. Foto: Moscow News Agency / Reuters
ULTRANASJONALIST: Den høyreekstreme ultranasjonalisten Aleksandr Dugin har av enkelte blitt regnet som den ideologiske hjernen bak Russlands invasjon av Ukraina, og som en nær rådgiver for Russlands president Vladimir Putin, men det er uklart hvor tett forholdet deres faktisk er. Foto: Moscow News Agency / Reuters Vis mer

- Ikke brydd seg nevneverdig

Kolstø sier at det ikke er utenkelig at Ukraina har hatt som mål å ta en av ideologene som anses å stå bak Putin-regimet – Dugin som også ikke har de samme sikkerhetstiltakene rundt seg som toppolitikerne – men tror det bare ville oppnådd å skape en martyr for de russiske nasjonalistene.

Han forklarer at det er usikkert hvor stor innflytelse Dugin faktisk har hatt på Putin:

- Hvis det er Ukraina som står bak, tror jeg de har overdrevet sterkt hvor viktig Dugin har vært, og er, for Putin. Han kan ha hatt en rolle tilsvarende det Steve Bannon hadde for Trump (Donald Trumps tidligere politiske rådgiver, journ.anm.), men vi har ikke belegg for å kunne si at Putin har støttet seg aktivt på hans ideer, utover å bruke noen av begrepene han har introdusert, som «Eurasia».

OPPRØRT: Denne videoen skal vise Aleksandr Dugin på åstedet like etter hendelsen. En venn av familien bekrefter at faren skal ha kommet til stedet like etter eksplosjonen. Vis mer

Dugin mener nemlig at Russland bør ta sikte på å underlegge seg store deler av Europa og Asia, og gjøre det til ett kjempeimperium under kontroll av etniske russere. Filosofien kalles gjerne ny-eurasianisme. Ett hinder på veien er et uavhengig Ukraina, ifølge Dugin.

- Putin er lik Trump her: Han passer på at han ikke oppfattes som avhengig av råd fra andre, som til eksempelet med Bannon, og vil framstå som sin egen herre.

Han tror med andre ord Putin og Kreml ikke ville brydd seg nevneverdig om Dugin skulle bli tatt ut.

PROFESSOR: Pål Kolstø ved Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Sjur Kleppan / UiO
PROFESSOR: Pål Kolstø ved Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Sjur Kleppan / UiO Vis mer

Etterretningstjeneste og grupperinger

Kolstø forklarer videre forholdet mellom de to:

- I 2014 var Dugin kjempebegeistret over annekteringen av Krim-halvøya, men også skuffet over at Putin ikke gjorde mer – at han ikke allerede da støttet opprørerne i Donbass-regionen i like stor grad som nå. Han begynte å kritisere Kreml for å holde tilbake, og det førte til at han, ifølge ham selv, fikk sparken som professor i landet. Det som har skjedd siden den tid, er at Putin nå gjør det Dugin mente han burde ha gjort: Angripe Ukraina bredt. Så man kan se det som en erkjennelse fra Putins side, om at Dugin hadde rett, men det blir spekulasjoner.

Førsteamanuensis i russisk kultur og litteratur ved Universitetet i Tromsø (UiT), Yngvar Steinholt, sier det også er vanskelig å se for seg at Ukraina står bak attentatet på Darja Dugina, som mange mener var ment for faren.

Han går også inn på forholdet mellom Putin og Dugin, men tilføyer:

- Forholdet mellom de to skal ikke være så godt lenger. Dugin ønsker å gjenoppreise Sovjetunionen til sin stortid og vel så det, og han og flere av hans tilhengere har kritisert Putin for å ikke gjøre nok. Dugins «kollega» Girkin har for eksempel sagt at Putin bør henges.

FØRSTEAMANUENSIS: Yngvar Steinholt ved Universitetet i Tromsø (UiT). Foto: Privat
FØRSTEAMANUENSIS: Yngvar Steinholt ved Universitetet i Tromsø (UiT). Foto: Privat Vis mer

Steinholt tror derfor at den mest sannsynlige teorien for hvem som står bak angrepet, ut fra det han så langt har sett og hørt, er at det er den russiske etterretningstjenesten FSB som selv har utført det, og viser til den russiske politiske analytikeren Andrej Piontkovskijs kommentarer til ukrainske Kanal 24 søndag.

- Dugin og datteren ankom et arrangement i samme bil lørdag. Da de skulle hjem, ble Dugin overtalt til å sette seg i en bil som fulgte etter datterens Toyota, som han egentlig skulle vært i. Slik ble han selv øyenvitne til datterens død. Ifølge Piontkovskij er en slik kynisme typisk for FSB. Om teorien stemmer, er attentatet Putins advarsel til Dugin om å avstå fra kritikk og holde seg til rollen Kreml gir ham, eller selv bli neste offer, gjenforteller Steinholt.

FSB hevder imidlertid mandag at det var ukrainske spesialstyrker som sto bak angrepet, ifølge russiske medier.

DREPT: Det er antatt at det egentlige målet for lørdagens attentat var Aleksandr Dugin, Darja Duginas far. Dugina var dog sjefredaktør for nettsiden United World International, som Storbritannia har omtalt som et nettsted som «fremmer prorussisk desinformasjon». Foto: Tsargrad.tv / Reuters
DREPT: Det er antatt at det egentlige målet for lørdagens attentat var Aleksandr Dugin, Darja Duginas far. Dugina var dog sjefredaktør for nettsiden United World International, som Storbritannia har omtalt som et nettsted som «fremmer prorussisk desinformasjon». Foto: Tsargrad.tv / Reuters Vis mer

Utelukker ikke flere attentat

UiO-professor Kolstø sier samtidig at Putin har mange motstandere, også i hjemlandet, som kan være ute etter å ramme ham på et eller annet vis.

Den tidligere russiske Duma-representanten Ilja Ponomarev, som Kolstø selv har intervjuet, hevder en til nå ukjent russisk gruppe står bak attentatet, den Nasjonale republikanske hæren (NRA).

Han sier at gruppen har utført en rekke angrep de siste månedene, blant annet skal de ha satt fyr på offentlige bygninger, men han legger ikke fram bevis for gruppens eksistens.

Kolstø, på sin side, har heller ikke hørt om gruppen, men han sier at det er tenkelig at slike kan stå bak lørdagens angrep, og at det er en mer plausibel hypotese enn at det var ukrainere som utløste bilbomba.

Han peker på at det har vært flere eksplosjoner og droneangrep på Krim-halvøya den siste tiden.

- Flere, også russiske kommentatorer, ser det i sammenheng. De mest åpenbare til å stå bak, er ukrainerne, men proukrainske sabotasjegrupper ser ut til å finnes, og de er nok kapable til å utføre angrep lokalt, sier Pål Kolstø til Dagbladet.

- Tror du vi kan se flere attentat i tiden framover?

- Hvis Russland klarer å finne ut hvem som står bak Dugin-angrepet, og får stilt dem for retten, blir det vanskelig for sammensvorne å gjennomføre flere, liknende angrep. Men hvis de ikke blir tatt, og dermed lyktes, vil jeg ikke utelukke at vi kan se flere attentatforsøk og angrep. Man skaper motivasjon og tro med suksess, så det kan dukke opp flere.

Kolstø omtaler Dugin-angrepet, så nærme Moskva, som overraskende, men at et nytt angrep nå vil være «mindre overraskende».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer