Russerne knuste terroristene med mystisk gass

Terroristene - og gislene - i teateret ble slått ut av gass. Men hva inneholdt egentlig den mystiske gassen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter ville ikke gå ut med hvilken type gass som ble brukt før spesialsoldatene stormet teaterbygningen i Moskva i går tidlig.

Hele 546 av av de totalt rundt 700 gislene som ble reddet fra Dubrovka-teateret er innlagt på sykehus, ifølge en russisk nettavis. De fleste av dem har diagnosen forgiftning og mange av dem er i sjokk, ifølge nettavisa gazeta.ru. Ni av dem som ble innlagt omkom senere av hjertestans eller kvelning.

Russiske myndigheter har bekreftet at cirka 90 gisler ble drept, i tillegg til 50 tsjetsjenske opprørere, da spesialstyrker stormet teateret. Dødsårsaken er ikke offentliggjort, bortsett fra to personer som døde som følge av skuddskader.

Sløvet

En russisk lege sa at russiske soldater brukte nervegass, men forskningssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Bjørn Arne Johnsen avviser dette.

- Det er veldig usannsynlig. Jeg tror soldatene har brukt en CO{-2}-gass, som i seg sjøl ikke er giftig, sier Johnsen.

CO{-2}-gassen medfører at blodet ikke får tatt inn nok oksygen. Dermed blir hjernen sløvet, og folk kan bli bevisstløse - inntil de er ute i frisk luft.

- Da soldatene rykket inn i teateret hadde de ikke på seg verneutstyr mot gass. Hvis russerne hadde brukt en farlig gass, ville de ha brukt utstyr som motstår dette. Jeg er ganske sikker på at de ikke har brukt tradisjonelle kjemiske gasser, men inntil prøver er tatt kan jeg ikke utelukke noen ting, sier Johnsen.

At en rekke av både gisseltakere og gisler lå og sov i teateret, mener Johnsen er en indikator på at CO{-2}-gass ble brukt.

Få timer etter stormingen sa den russiske viseinnenriksministeren, Vladimir Vasiljev, at det ble brukt en spesiell gass for å bedøve alle i teateret.

Taus

Ifølge myndighetene var bruken av gass helt avgjørende for at terroristene ikke utløste sine dynamittladninger. Noen hadde ladningene festet til kroppen, andre ladninger var plassert på strategiske plasser i teaterlokalene for å ta livet av flest mulig mennesker.

Noen av mange ubesvarte spørsmål er om gassen som ble benyttet også tok livet av gislene, og om det høye antallet døde gisler tyder på at de ble gasset i hjel. Flere av de døde i teateret ble funnet sittende med hodet mot brystet, uten synlige tegn på vold eller skudd. Mange ble funnet fulle av kuler.

- Unikt

Militærekspert for det engelske sikkerhetsselskapet AKE, Jim Condon, sier til CNN at de russiske styrkene ikke hadde annet valg enn å fullføre angrepet etter at gisseltakerne hadde begynt å gjøre alvor av truslene om å drepe gislene.

- Bruken av bedøvende gass var en unik og godt planlagt idé, satt i verk på et tidlig tidspunkt i det tre dager lange gisseldramaet. Jeg har aldri sett at sovegass har blitt brukt før i en slik situasjon, sier Condon.

- Det virker som om det eksisterte i det russiske arsenalet og at de hadde planlagt å bruke det. De kunne ikke ellers fått det så raskt på plass en lørdags morgen, mener han.

Avdelingssjef ved det svenske totalforsvarets forskningsinstitutt Åke Sällström sier til Expressen at hele bransjen er nysgjerrig på hvilken gass det som er brukt.

- De viste noen av pasientene på fjernsyn, og jeg så ingen symptomer som ga meg noen ledetråder. Normalt skal det renne fra nese eller øyne, sier Sällström, som er en av Sveriges ledende eksperter på kjemiske stridsmidler. Han uttaler til avisa at han synes det er merkelig.

- Det ryktes at Spetsnas-grupper har hatt skikkelige knockoutgasser som får folk til å miste bevisstheten så snart det blir brukt mot dem. Men vi har ganske lite kunnskap om denne typen gasser, sier han.

Russiske myndigheter vil ikke si noe om bruken av gass, og besvarer ikke kritiske spørsmål.

SLÅTT UT: Tsjetsjenske gisseltakere med sprengstoff bundet til kroppen ligger livløse i teateret like etter de russiske spesialstyrkenes aksjon.