Russerne ler av Vollebæk

VLADIKAVKAZ (Dagbladet): Representanter for russiske myndigheter latterliggjør utenriksminister Knut Vollebæks ønske om å møte den tsjetsjenske presidenten Aslan Maskhadov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i et intervju på TV-stasjonen ORT i går kveld sikkerhetsminister Sergej Sjogiu kom med sine lite diplomatiske bemerkninger.

Han sa han hadde snakket med statsminister Vladimir Putin, og foreslått at i stedet for at Vollebæk skulle komme til Tsjetsjenia, så kunne Putin ringe Vollebæk og invitere ham til Kosovo for å se på menneskerettighetsbruddene der.

Kompromisser

- Hvis grunnen til reisen er å latterliggjøre den russiske armé, har den ingen hensikt, sa Sjogiu, og han fortsatte i samme uforsonlige tone:

- Vi blir overrent av delegasjoner, ingen av dem har vi bruk for, bortsett fra UNHCR (Høykommissæren for flyktninger. Red. anm.), og Røde Kors.

Det var Aslan Maskhadov som tirsdag kveld sa at han ville møte Sjogiu hvis Vollebæk ble med på møtet.

Maskhadov skal være interessert i omfattende kompromisser for å stanse krigshandlingene.

Hvis Vollebæk får møte Maskhadov, er OSSE med i en politisk prosess i Tsjetsjenia, noe russerne på ingen måte vil ha noe av.

Til Tsjetsjenia

- Vi trenger ingen mekling. Dette er et internt russisk anliggende, sa viseutenriksminister Aleksandr Avdejev, som ledsager Vollebæk i Kaukasus.

Russiske myndigheter avviser kategorisk at OSSE kan spille noen politisk rolle i forbindelse med konflikten.

- Det er nødvendig å finne en politisk løsning. Jeg tror at OSSE kunne spille en viktig rolle, men fram til nå har ikke russerne sett det slik, sa Vollebæk da han i går kom til Ingusjetia.

Vollebæk reiser etter planen til Tsjetsjenia i dag.