Russerne marsjerte ut av Europarådet

Den russiske delegasjonen marsjerte i dag ut av Europarådet, etter å ha blitt fratatt stemmeretten på grunn av landets brudd på menneskerettigheter i Tsjetsjenia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europarådets parlamentarikerforsamling krever at russerne må bevise at respekten for tsjetsjenernes menneskerettigheter er betydelig bedret innen utgangen av mai. Vedtaket er sterkere enn ventet.

Europarådet ratifiserte akkrediteringen til Russlands 18 representanter, men stemte for å inndra stemmeretten. Russerne reagerte med sinne, og de fleste av de 18 forlot salen i protest.

- Vi kan ikke samarbeide. Ansvaret er deres. Farvel, sa lederen for den russiske delegasjonen, Dmitri Rogozin, mens noen av Russlands representanter ble igjen for å følge avstemningene videre.

Vedtaket ble gjort med over to tredels flertall blant representantene for 41 medlemsland. Vedtaket kan likevel overprøves av Ministerrådet som er Europarådets utøvende organ, og som skal møtes i mai. Europarådets hovedanliggende er respekten for menneskerettigheter.

Ikke noe land har blitt suspendert eller ekskludert i Europarådets 51-årige historie, men det kan nå skje med Russland hvis ikke den russiske regjeringen befaler våpenhvile og innleder forhandlinger med tsjetsjenske ledere.

(NTB)