Russerne mistenker Norge for spionasje

MOSKVA (NTB): Russerne antyder at Norge driver spionasje i nord under dekke av fiskeriforskning. - Dette er ubegrunnet mistenksomhet, sier utenriksminister Knut Vollebæk etter samtaler med sin russiske kollega.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Delelinjen i Barentshavet og fiskeriforskning var sentrale spørsmål under Vollebæks samtaler med Jevgenij Primakov i dag. Det var ikke mulig å få bort alle gnisningene.

- Russerne tror vi driver med mer enn forskning i Barentshavet. Slike påstander er urettferdige, også overfor norske forskere, sier Vollebæk. Han håper på en løsning før nye viktige forskningstokt i juni og august.

Vollebæk sa til norsk presse at det skal være en ny runde om delelinjen torsdag, og neste drøfting på embetsmannsplan vil bli i september. Denne kontakten vil danne grunnlag for videre samtaler mellom de to

utenriksministrene.

Vollebæk kommenterte også avtalen om samarbeid om de utrangerte u-båtene og det øvrige kjernefysiske avfallet på Kola, som ble underskrevet i Moskva i dag.

Det er enorme mengder atomsøppel på Kola etter all sjømilitær virksomhet opp gjennom årene. Derfor er avtalen så viktig, framholdt han.

- Dette er en historisk avtale, var Jeltsins egen karakteristikk av avtalen, der Norge skal gå inn med 300 millioner kroner over en periode på 3-4 år.

Nikitin-saken

Ingen norsk utenriksminister kan besøke Russland eller ha drøftinger med russiske myndigheter uten at Nikitin-saken kommer opp. Men Vollebæk innrømmer at det er en vanskelig sak.

- Vi skjønner ikke helt de siste anklagene mot Aleksandr Nikitin, men vi kan likevel ikke la denne saken hindre at det gjøres fremgang på andre felt, sier Vollebæk til norske journalister.

Det var opprinnelig planlagt et møte mellom Vollebæk og Nikitin under kongeparets besøk i St. Petersburg. - Det lar seg ikke gjennomføre fordi jeg må reise til Luxembourg og NATOs utenriksministermøte. Men Nikitin har fått

tilbud om å møte en annen representant for norske myndigheter, sier Vollebæk.