<strong>KRITISK TIL ØVELSEN PÅ NORSK JORD:</strong> Den russiske ambassaden stiller seg kritisk til NATO-øvelsen «Trident Juncture» på norsk jord. Her er befal Luis Penichet i den amerikanske marinen under en av øvelsene i Oppdal på torsdag. Foto: AFP
KRITISK TIL ØVELSEN PÅ NORSK JORD: Den russiske ambassaden stiller seg kritisk til NATO-øvelsen «Trident Juncture» på norsk jord. Her er befal Luis Penichet i den amerikanske marinen under en av øvelsene i Oppdal på torsdag. Foto: AFP Vis mer

Trident Juncture

Russerne om Nato-øvelsen:
- Ødeleggende for tillit og stabilitet i regionen

I en e-post til Dagbladet kommenterer den russiske ambassaden landets varslede tester langs Norskekysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en e-post til Dagbladet gir den russiske ambassaden i Oslo en offisiell kommentar knyttet til den pågående Nato-øvelsen «Trident Juncture».

Den russiske marinen varslet at de vil gjennomføre skarpskytingstester i Norskehavet torsdag, fredag og lørdag denne uka. Testene skulle etter planen skje utenfor Trøndelags- og Møre-kysten, som delvis er i det samme området som der Nato-øvelsen «Trident Juncture» foregår.

<strong>AMBASSADEN:</strong> Russlands ambassade gir en offisiell kommentar knyttet til Nato-øvelsen Trident Juncture. Ambassaden kommenterer også egne varslede tester i den samme perioden.
AMBASSADEN: Russlands ambassade gir en offisiell kommentar knyttet til Nato-øvelsen Trident Juncture. Ambassaden kommenterer også egne varslede tester i den samme perioden. Vis mer

Russland har også varslet at devil utføre en ny missiltest i perioden 6 til 9. november utenfor Finnmark - mens Nato-øvelsen «Trident Juncture» pågår.

- Normal praksis

Dagbladet har stilt ambassaden en rekke spørsmål knyttet til de to varslede russiske øvelsene. I e-posten svarer ambassaden følgende:

- Aktiviteter planlagte av Russlands Forsvarstyrker i den nærmeste tid, som den russiske side har informert om på forhånd via tilsvarende kanaler, er normal praksis og gjennomføres i samsvar med folkeretten.

- Ødeleggende

I e-posten til Dagbladet påpeker den russiske ambassaden også at det i Norge har blitt gjennomført protestmasj og demonstrasjoner mot den pågående Nato-øvelsen.

- Når det gjelder nordmenns demonstrasjoner mot Nato-øvelsen «Trident Juncture», som foregår i disse dagene, så er disse menneskenes bekymringer klar for oss; de forstår vår reaksjon på en åpen provokasjon, og at Natos offensive kamppotensial demonstreres i nærheten av grensene våre, skriver ambassaden og fortsetter:

- Disse manøvrene er ødeleggende for tillit og stabilitet i regionen. Det er trist at disse menneskenes meninger ikke er tatt i betraktning av det offisielle Oslo.

Forsvaret/forsvarssjefen i Norge har ingen kommentarer til den skriftlige uttalelsen fra den russiske ambassaden.

- En reaksjon

Kjell Grandhagen, som mellom 2009 og 2016 ledet den norske Etterretningstjenesten, tror de russiske øvelsene er en reaksjon på en økt amerikansk militær tilstedeværelse i Norge.

- Selv om det er en betydelig avstand fra basene der amerikanerne oppholder seg til den russiske grensa, oppfatter Russland det som en trussel mot sine komplekser. Basekomplekset på Kola er selve kjernepunktet i det russiske forsvaret. Det er der de har lokalisert sine viktigste stridsmidler, sier han.

- Nato skal øve

- For dem oppleves derfor den pågående øvelsen og den amerikanske tilstedeværelsen som en provokasjon, og som en bekreftelse på at Nato og USA er aggressive overfor Russland, sier Grandhagen og legger til:

LEDET ETTERETNINGSTJENESTEN: Kjell Grandhagen, som mellom 2009 og 2016 ledet den norske Etterretningstjenesten
LEDET ETTERETNINGSTJENESTEN: Kjell Grandhagen, som mellom 2009 og 2016 ledet den norske Etterretningstjenesten Vis mer

- Det er ut fra min vurdering ingen grunn til å mene akkurat det. Men det er narrativet Putin og Russland har bygget opp. Når de nå velger å skyte opp missiler utenfor kysten av Norge, i stedet for i Barentshavet, så er det utelukkende for å sende et klart signal om at de ikke liker utviklingen. De markerer samtidig at Russland har en potent militær kapasitet, som de kan benytte seg av dersom det skulle bli nødvendig.

- Var det dumt å legge denne Nato-øvelsen til Norge, med tanke på at det oppleves som en provokasjon av Russland?

- Nei, ikke i det hele tatt. Selvfølgelig skal Nato øve i Norge, Baltikum, Sør-flanken, eller hvor enn man skulle ønske på Nato-territorium. Jeg opplever det som klokt, og denne øvelsen framstår så langt som en stor suksess. Den har vist at Nato kan flytte store troppestyrker under krevende forhold

- Forventet

Da statsminister Erna Solberg ble spurt om russernes planlagte missiltester, svarte hun at «de ønsker å vise muskler». Hun la til at russernes motøvelse er noe man måtte forvente.

- Vi bør ikke ha veldig høye skuldrer som følge av dette, sa statsministeren, som også peker på at russernes missiltesting også kan ha innenrikspolitiske sider.

NATO–sjef Jens Stoltenberg har framstilt det som normalt at russerne gjennomfører slike øvelser.

- En viss risikofaktor

Grandhagen mener at ingen må prøve å diktere Norge eller Nato i vår rett til å drive øvingsaktivitet på vårt territorium, på samme måte som Russland har rett til å drive øvingsaktivitet i sine områder.

Han viser til at Russland ofte gjennomfører øvelser langt nærmere grensene til Norge og andre Natoland.

- Denne missilskyteøvelsen er en utfordring, for det første så er det ikke alltid slik at missilene ender der de er ment. Så det er en en viss risikofaktor involvert. Det skaper også betydelige komplikasjoner for ledelsen av Nato-øvelsen, som nå må ta hensyn og sørge for at det ikke oppstår noen alvorlige hendelser. Russlands opptreden er ikke klok og ikke ansvarlig. Det er helt unødvendig å opptre på denne måten, sier Grandhagen.

- Dersom det bare hadde handlet om å testskyte missiler, så kunne de gjort det i Barentshavet. Her er det en åpenbar sikkerhetspolitisk vurdering som ligger til grunn, mener han.

- Føler de må sende signal

Det er heller ikke første gang Russland velger å vise militær makt når Nato øver i deres nærområder.

- Det er ikke tillitsbyggende at russerne opptrer på denne måten. Det er dumt å operere på kanten av mulighetene for en hendelse som faktisk kan bli ganske alvorlig. Det skulle vært unngått, men Russland føler at de må sende et signal. Grandhagen reagerer imidlertid ikke like sterkt på at Russland tirsdag sendte jagerfly så langt sør som til Bergen.

- Det er ikke ansett som spesielt provoserende. Det er en aktivitet som er gjenkjennelig. De flyr også noen ganger mye lenger sør enn dette. De er heller ikke pålagt å varsle om slike flyvninger. Dette skjer relativt hyppig, og ansees av det norske forsvaret som rutinemessig.

ROBOTER: I framtiden vil vi forsvare oss i langt større grad ved hjelp av roboter og sensorer. Men Forsvaret garanterer at det er mennesker som bestemmer om vi skal skyte eller ikke. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer