Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil styrke sanksjonene mot Russland

Russerne om USAs nye lovforslag: - En ekstremt lite vennlig handling

Enighet om tøffere Russland-behandling. Det får Putin til å vurdere mottrekk, ifølge Kreml-talsmann.

TRAFF HVERANDRE I HAMBURG: Vladimir Putin og Donald Trump. Foto: REUTERS/Carlos Barria/NTB Scanpix
TRAFF HVERANDRE I HAMBURG: Vladimir Putin og Donald Trump. Foto: REUTERS/Carlos Barria/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ble det republikanske flertallet enige om et lovforslag angående sanksjoner mot Russland. Ifølge CNN vil forslaget, dersom det undertegnes av president Donald J. Trump, skjerpe tiltakene mot landet i øst.

Det vil også hindre Trump i å svekke disse uten støtte fra Kongressen.

- Jeg er glad for å kunne erklære at vi har nådd en enighet, sa senator Bob Corker, lederen for republikanerne i Senatets utenrikskomité, ifølge CNN.

- Triste nyheter

Lovforslaget kommer med stor sannsynlighet til å sendes til USAs president Donald Trump.

Han kan velge mellom å underskrive eller nedlegge veto mot forslaget.

Ifølge Det hvite hus har Trump ennå ikke bestemt seg for om han vil underskrive lovforslaget. Dersom han gjør det, kan det bli aktuelt med mottiltak fra russisk hold.

Det forteller Dmitry Peskov, talsmann for myndighetene i Kreml.

- Dette er ganske triste nyheter for vårt bilaterale forhold. Vi snakker om en ekstremt lite vennlig handling, mener Peskov, ifølge Reuters.

HISTORISKE: Donald Trump og Vladimir Putin håndhilste for første gang i Hamburg i dag. Det er den tyske regjeringen som på Facebook har delt de første bildene av de to presidentens møte.Video: CNN / Bundesregierung Vis mer

Kastet ut diplomater

Lovforslaget omfatter også sanksjoner mot Iran og Nord-Korea. Det er to andre land med et forhold til USA som har forverret seg den siste tiden.

For Russlands del, brøt store deler av det diplomatiske samarbeidet med amerikanerne sammen i desember.

Da kastet daværende president, Barack Obama, ut 35 russiske diplomater, samtidig som USA konfiskerte to russiskeide eiendommer.

Tiltakene kom etter anklager om innblanding i fjorårets amerikanske valg.

Kreml nekter for skyld

- Det bekymrer meg, og det burde bekymre alle, sa Obama i etterkant av at både FBI og CIA hadde konkludert med at russiske hackere hadde forsøkt å skade valgkampanjen til Demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton.

I etterkant av utsagnet til Obama, har Russland gjentatte ganger nektet for at de sto bak valghackingen. Blant disse, var da Donald J. Trump møtte Vladimir Putin i Hamburg tidligere denne måneden.

Da skal presidenten, som gjentatte ganger har sådd tvil rundt russernes angivelige innblanding, ha tatt opp temaet med kollegaen.

- Jeg spurte: «gjorde du det?», og han svarte nei. Absolutt ikke. Så spurte jeg han om det en gang til, på en helt annen måte, og han svarte: «absolutt ikke», sa Trump om samtalen med Vladimir Putin, ifølge The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!