Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Russerne øver her, men har nok stukket av nå

Åke Bonnevier (64) har deltatt på tre ubåtjakter tidligere.

- IKKE ENGSTELIG: Åke Bonnevier (64) er ikke engstelig, selv om en storstilt ubåtjakt pågår nærmest utenfor stuedøra hans. Selv minnes han godt ubåtjaktene på 80-tallet, da han deltok som ansatt i kystartilleriet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- IKKE ENGSTELIG: Åke Bonnevier (64) er ikke engstelig, selv om en storstilt ubåtjakt pågår nærmest utenfor stuedøra hans. Selv minnes han godt ubåtjaktene på 80-tallet, da han deltok som ansatt i kystartilleriet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVSNÄS (Dagbladet): - Det er ingen tvil om at russerne driver med øvelser her, det ville ikke vært en så stor operasjon uten grunn. Men de har nok stukket av nå, sier Åke Bonnevier (64).

Solid erfaring Bonnevier bor på Runmarö, midt i området der den svenske marinen søker intenst etter det som kan være en russisk ubåt. Selv har han solid personlig erfaring med liknende situasjoner.

- Jeg jobbet noen år i kystartilleriet, og var med på tre ubåtjakter på 80-tallet, forteller han.

64-åringen tviler på at søket vil avdekke noen ubåt.

- De finner nok ingenting, om ubåten da ikke er skadet, som det er blitt spekulert på. Hadde det ikke vært for radiotrafikken som ble plukket opp, ville søket aldri vært igangsatt, sier Bonnevier - som også tviler på dagens svenske forsvarets evne til å finne en fremmed ubåt.

- Nå har de bygd ned forsvaret så mye. Det er verken ressurser eller kompetanse til å finne en ubåt nå.

- Ikke enstelig - Er du engstelig for en fremmed ubåt i farvannet ved bostedet ditt?

- Nei da - og området her ble jo allerede rasert av russerne i 1719 (under den store nordiske krig, red.anm.). Men med en galning som (Russlands president Vladimir) Putin kan man aldri vite. Se hva som er skjedd i Ukraina, sier han, og sikter til uroen øst i Ukraina og anneksjonen av Krim-halvøya.

Dagbladet har i dag vært med i båt i skjærgården utenfor Stockholm. Det er stor aktivitet i havbukta Kanholmsfjärden, der en rekke marinefartøy søker etter den mulige ubåten, bl.a. med dykkere. Samtidig leter etterretningstjenesten etter en mystisk svartkledd mann som er blitt observert vassende på Sandön et stykke ut i skjærgården. Så langt uten resultat.

Samtidig er to russiskeide skip som potensielt kan ha forbindelse til en ubåt, begge på vei mot farvannet utenfor Stockholm. I kveld sitter også den nye sosialdemokratiske svenske regjeringen i krisemøte om situasjonen.

STOR AKTIVITET: En rekke marinefartøy er i aksjon under ubåtjakten i den svenske skjærgården. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STOR AKTIVITET: En rekke marinefartøy er i aksjon under ubåtjakten i den svenske skjærgården. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media