- Russerne overdriver atomtrussel

Politisk spill for å få andre til å betale, mener forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter overdriver atomtrusselen på Kola for å sikre seg gode forhandlingskort overfor Norge, hevder forskere.

Den russiske rapporten om risikoen for en kjedereaksjon i atomlageret i Andrejevbukta kan være et en del av et politisk spill, hevder forskere overfor Teknisk Ukeblad.

Seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) sier at russerne er flinke til å krisemaksimere når det tjener deres egne interesser.

- Og ved å skape usikkerhet får russerne gode kort på hånden når de skal forhandle med norske myndigheter, sier han.

Forsker Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt er enig:

- Spiller på folks atomfrykt

- Russerne har ofte spilt bevisst på folks frykt for atomkraft for å få andre til å rydde opp etter seg. Vi må være bevisst på at det kan være forskjellige interesser i denne saken, sier han.

Også atomforsker Steen Hoe fra den danske Beredskabsstyrelsen mener at russerne kan ha interesse av å overdrive saken, og støtter bekymringen for at den russiske rapporten er et forsøk på å få andre til å ta regningen.

VENNSKAPSBÅND:  Statsminister Jens Stoltenborg knytter vennskapsbånd med guvernør Jurij Jevdotimov i Murmansk i dag under besøket på den norske bedriften Reinertsen AS. I bakgrunnen direktør Torkild Reinertsen (til høyre) og Erik Reinertsen. Foto: Erlend Aas, Scanpix.
VENNSKAPSBÅND: Statsminister Jens Stoltenborg knytter vennskapsbånd med guvernør Jurij Jevdotimov i Murmansk i dag under besøket på den norske bedriften Reinertsen AS. I bakgrunnen direktør Torkild Reinertsen (til høyre) og Erik Reinertsen. Foto: Erlend Aas, Scanpix. Vis mer

Men leder Ole Harbitz i Statens strålevern sier til Teknisk Ukeblad at han ikke deler forskernes oppfatning om at russiske myndigheter hausser opp atomtrusselen på Kola.

(NTB)

AVVISER FORSKER-HYPOTESE: Leder Ole Harbitz «kjøper ikke» analysen fra forskere som mener at russerne overdriver atomtruselen for å få andre til å betale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer