NATO-ØVELSE: Trident Juncture, den store NATO-øvelsen, er i gang i Norge. Det er totalt 3000 militært personell fra de fleste NATO land i demonstrasjonen, deriblant over 20 fartøy, i overkant av 10 pansrede kjøretøy, 42 fly og 14 helikoptre. Samtidig som øvelsen foregår, har Russland varslet to øvelser rett ved. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NATO-ØVELSE: Trident Juncture, den store NATO-øvelsen, er i gang i Norge. Det er totalt 3000 militært personell fra de fleste NATO land i demonstrasjonen, deriblant over 20 fartøy, i overkant av 10 pansrede kjøretøy, 42 fly og 14 helikoptre. Samtidig som øvelsen foregår, har Russland varslet to øvelser rett ved. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Russland varsler enda en militær øvelse:

- Russerne rasler med sablene

NOVA-sjef Iver Neumann tror de to varslede russiske militærøvelsene kommer av et russisk markeringsbehov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Samtidig som den store Nato-øvelsen «Trident Juncture» pågår, vil Russland gjennomføre to øvelser utenfor Norge.

- Det er en utfordring, sier Iver Neumann, direktør ved NOVA og tidligere NUPI-forsker, til Dagbladet.

- Vi liker ikke ha et dårlig forhold til store naboer, og her gjør Russland klare forsøk på å innskrenke vår tradisjonelle måte å drive utenrikspolitikk på, fortsetter han og viser til at Norge og Nato har lang tradisjon med å gjennomføre øvelser.

- Russisk opptrapping

FORSKER: Iver Neumann spesialiser seg på sosialteori, internasjonale relasjoner i et historisk perspektiv, diplomati, russisk og norsk utenrikspolitikk.
FORSKER: Iver Neumann spesialiser seg på sosialteori, internasjonale relasjoner i et historisk perspektiv, diplomati, russisk og norsk utenrikspolitikk. Vis mer

Torsdag, fredag og lørdag denne uka har den russiske marinen planer om å gjennomføre skarpskytingstester i Norskehavet. Testene skal etter planen skje utenfor Trøndelags- og Møre-kysten – delvis i det samme området som der Nato-øvelsen «Trident Juncture» foregår.

Russland varsler i dag en ny missiltest i perioden 6 til 9. november utenfor Finnmark - også mens Nato-øvelsen «Trident Juncture» pågår.

- Enda en opptrapping fra russisk side, sier Iver Neumann.

Rasler med sablene

Han mener de to øvelsene er resultatet av et russisk markeringsbehov:

- De vil markere at de er sterke. Den vanlig måten for et land å markere det på, er via økonomi, ved at de hevder seg gjennom handel, finanspolitikk, eller er et land med et senter som folk kommer til. Her har Russland en score på null, og for å ikke bli glemt finner det på andre ting nå, og rasler med sablene, sier Neumann.

Han fortsetter:

- Russlands grunnleggende problem er at selvbildet deres forteller dem at de er en stormakt, men økonomisk og det som foregår i landet viser det motsatte. Da må de gjøre noe for å få en balanse i dette bildet. Det smarte ville være å øke landets økonomiske handlekraft, og få skikk på politikken. I stedet velger russerne å slå seg på brystet.

- Holde hodet kaldt

Da statsminister Erna Solberg tidligere i dag ble spurt om russernes planlagte missiltester, svarte hun at «de ønsker å vise muskler». Hun la til at russernes motøvelse er noe man måtte forvente.

- Vi bør ikke ha veldig høye skuldrer som følge av dette, sa statsministeren, som også peker på at russernes missiltesting også kan ha innenrikspolitiske sider.

NATO–sjef Jens Stoltenberg har framstilt det som normalt at russerne gjennomfører slike øvelser.

Iver Neumann sier til Dagbladet at det er bra at Solberg og Stoltenberg kommenterer utviklingen slik.

FORVENTET: Da statsminister Erna Solberg tidligere i dag ble spurt om russernes planlagte missiltester, svarte hun at «de ønsker å vise muskler». Hun la til at russernes motøvelse er noe man måtte forvente. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORVENTET: Da statsminister Erna Solberg tidligere i dag ble spurt om russernes planlagte missiltester, svarte hun at «de ønsker å vise muskler». Hun la til at russernes motøvelse er noe man måtte forvente. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Her er det to ting Norge skal gjøre: det ene er å holde hodet kaldt. Vi har ikke noe å vinne på å skrike og hyle. Samtidig skal vi være klare og følge med. Nå gjør vi begge deler, og da er ting som de skal være.

- Følge utviklingen

Klassekampen skriver at norske myndigheter i kulissene jobber på spreng med krisehåndtering.

- Det er vanlig å følge utviklingen, det er dette vi har et Utenriksdepartement til, sier Neumann om avisas opplysninger.

Om det er grunn til bekymring som følge av utviklingen, svarer NOVA-sjefen:

- Generelt med tanke på markeringsbehovet er det kanskje litt mer enn vanlig, men ikke veldig.

ROBOTER: I framtiden vil vi forsvare oss i langt større grad ved hjelp av roboter og sensorer. Men Forsvaret garanterer at det er mennesker som bestemmer om vi skal skyte eller ikke. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer