Russerne rømmer rubelen

De første butikkene innfører en «pseudo-dollar» som betalingsmiddel, mens rubelen i går falt med rekordstore 8,5 prosent.

HVOR MYE KOSTER DET? Hvor mye skal man betale for en matrioshka i Russland. I dag stupte rubelen med 8,5 prosent. EPA/MAXIM SHIPENKOV Scanpix
HVOR MYE KOSTER DET? Hvor mye skal man betale for en matrioshka i Russland. I dag stupte rubelen med 8,5 prosent. EPA/MAXIM SHIPENKOV Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Den russiske sentralbanken begrenset i dag valutahandelen etter at rubelen for første gang på mange år handlet 1 mot 63 i forhold til amerikanske dollar.

Vekslingskursen i forhold til dollar stanset stanset i går på 63,1, det betyr at man måtte betale 8,5 prosent mer for en dollar enn på fredag.

Tapt 60 prosent Det betyr at den russiske valutaen har mistet mer enn 60 prosent av sin verdi i forhold til amerikanske dollar i løpet av 2014, det aller meste i løpet av de siste månedene. Dette betyr at de vestlige sanksjonene på grunn av den russiske rollen i Ukraina, og de russiske mot-sanksjonene mot Vesten, har rammet den russiske økonomien mye mer enn de fleste hadde regnet med.

Lave oljepriser bidrar til å svekke rubelen i den sterkt oljeavhengige russiske økonomien. Forventninger om ytterligere sanksjoner som den amerikanske kongressen har vedtatt, bidro også til fallet.

Skriften står nå skrevet på veggen for russiske forbrukere. Alle importerte varer blir nå dramatisk dyrere, og med rubelen i noe som likner fritt fall, skjer det i rekordfart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer