Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russerne rømmer rubelen

De første butikkene innfører en «pseudo-dollar» som betalingsmiddel, mens rubelen i går falt med rekordstore 8,5 prosent.

HVOR MYE KOSTER DET? Hvor mye skal man betale for en matrioshka i Russland. I dag stupte rubelen med 8,5 prosent. EPA/MAXIM SHIPENKOV Scanpix
HVOR MYE KOSTER DET? Hvor mye skal man betale for en matrioshka i Russland. I dag stupte rubelen med 8,5 prosent. EPA/MAXIM SHIPENKOV Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Den russiske sentralbanken begrenset i dag valutahandelen etter at rubelen for første gang på mange år handlet 1 mot 63 i forhold til amerikanske dollar.

Vekslingskursen i forhold til dollar stanset stanset i går på 63,1, det betyr at man måtte betale 8,5 prosent mer for en dollar enn på fredag.

Tapt 60 prosent Det betyr at den russiske valutaen har mistet mer enn 60 prosent av sin verdi i forhold til amerikanske dollar i løpet av 2014, det aller meste i løpet av de siste månedene. Dette betyr at de vestlige sanksjonene på grunn av den russiske rollen i Ukraina, og de russiske mot-sanksjonene mot Vesten, har rammet den russiske økonomien mye mer enn de fleste hadde regnet med.

Lave oljepriser bidrar til å svekke rubelen i den sterkt oljeavhengige russiske økonomien. Forventninger om ytterligere sanksjoner som den amerikanske kongressen har vedtatt, bidro også til fallet.

Skriften står nå skrevet på veggen for russiske forbrukere. Alle importerte varer blir nå dramatisk dyrere, og med rubelen i noe som likner fritt fall, skjer det i rekordfart.

Ny betalingsform Den koreanske bilfabrikanten Hyundai og japanske Nissan, og noen steder i byggevarebransjen og i internett-butikker, tok i helga konsekvensen av dette og innførte en ny form for betaling. Prisene for varene de selger er ikke lenger i rubler, men fastsettes i dollar eller euro.

Det betyr at betalingen skjer i rubler, men at varen er priset i dollar eller euro. Kunden betaler altså så mange rubler som varen er verdt i dollar eller euro. Det kan variere fra dag til dag, og bare fra fredag til mandag har altså rubelen falt 8,5 prosent i forhold til dollar, og noe liknende forhold til euro, melder det russiske nettstedet News.ru.

Dette sårbare systemet gir grunnlag for spekulasjon. News.ru rapporterer at folk fra Hviterussland de siste dagene har reist til Russland, og kjøpt biler i rubler, for så å frakte dem over grensa til Hviterussland.

Politisk vanskelig? Dollar og euro var den vanlige måten å prise en vare på under de økonomisk urolige tidene på 1990-tallet, da rubelen falt slik at vanlige folks sparepanger ikke lenger var verdt noe som helst.

Alt var priset i en kombinasjon av dollar og euro, mens betalingen skjedde i det som til ethvert tidspunkt var rubelens verdi i forhold til de vestlige valutaene.

Med tilliten til rubler i fritt fall, er det trolig også et spørsmål om de politiske ledernes tillit svekkes. President Vladimir Putin har så langt hatt en enestående tillit, med tall på mer enn 80 prosent, etter annekteringen av Krim i mars i år.

Men med rubelen i fritt fall, og matvarer som så langt har økt med rundt 30 prosent, blir det trolig trolig politisk luggeføre også for Russlands ledere.