SENDER JAGERFLY: Danmark har sendt seks F-16 jagerfly til Baltikum for å patruljere luftrommet. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/NTB Scanpix
SENDER JAGERFLY: Danmark har sendt seks F-16 jagerfly til Baltikum for å patruljere luftrommet. Foto: AP Photo/Andrew Medichini/NTB ScanpixVis mer

Russerne ruster opp på grensa. Nå sender Danmark seks kampfly til Baltikum

Norge har hittil ikke fått anmodning om støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danmark sender seks F-16 jagerfly til Baltikum, melder dansk TV 2.

Ifølge kanalen skal flyene patruljere i luftrommet over Estland, Latvia og Litauen, tre land som føler seg truet av Russlands aggresjon i regionen.

Samtidig har det kommet meldinger om at Russland har økt sin tilstedeværelse på grensa til Ukraina. Det har kommet meldinger om at de har økt antallet soldater i området fra 20 000 til 30 000 soldater.

NATO har siden 2004 fløyet patruljer i luftrommet over de tre NATO-landene, som ikke selv har avanserte nok fly til oppgaven. Det danske bidraget er trolig en opptrapping av den eksisterende tilstedeværelsen.

Norge ikke spurt Det norske Forsvarsdepartementet opplyser at de ikke har fått anmodning til å støtte opp i Baltikum.

- Vi har ikke fått anmodning for støtte på samme måte som Danmark har gjort, opplyser spesialrådgiver Birgitte Frisch til Dagbladet.

Hun opplyser at Norge ikke har høynet beredskapen i nordområdene som grenser til Russland. Norge har både overvåkningsfly av typen Orion og ubåter som holder oppsikt med russisk aktivitet i området.

- Vi følger med, men det er ikke noe unormalt på russisk side, sier Frisch.

Bekymring De baltiske landene har uttrykt stor bekymring for Russlands aggresjon, og annektering av Krimhalvøya.

Litauens president Dalia Grybauskaite har blant annet sagt at hun mener Russlands handlinger er en trussel for hele Europa, og frykter at Moskva nå streker opp Europa-kartet på nytt.

- Det er signalet Russland sender, og vi må forstå det raskt og reagere umiddelbart. For etter Ukraina, er det Moldova som står for tur. Så en rekke andre land, sa hun før det ekstraordinære EU-toppmøtet for tre uker siden.

- Et NATO-land står aldri alene Under en tale i kveld sa USAs president Barack Obama at NATO-land aldri står alene.

- I dag patruljerer NATO-fly luftrommet over Baltikum, og vi har forsterket vår tilstedeværelse i Polen. Vi er forberedt på å gjøre mer, og hvert NATO-land må bære sin del av byrden ved å investere i vårt felles forsvar, sa Obama i en tale onsdag kveld.

- NATO-land står aldri alene, fremholdt Obama.

- Frihet koster Men Obama uttrykte også bekymring for fallende europeiske forsvarsinvesteringer i en allianse der USA allerede bærer brorparten av utgiftene.

- Felles forsvar betyr at alle bidrar. Jeg har vært litt bekymret for fallende pengebruk i noen europeiske land, sa Obama, som likevel tilføyde at det har vært forståelig i en presset økonomisk situasjon.

- Situasjonen i Ukraina minner oss på at friheten vår ikke er gratis. Vi må være villige til å sørge for at vi har en troverdig NATO-styrke. Det kan ikke bare være en amerikansk øvelse, sa han i et budskap også NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har understreket.