Kampene i Donbas

Russerne rykker fram: - Mange vil dø

Ukrainske soldater og sivile forbereder seg på harde kamper i Lysytsjansk. Russerne rykker stadig nærmere, og skal ha igangsatt et kraftig bombardement mot byen.

DREPT: En kvinne sørger over liket etter en slektning som angivelig ble drept av en klasebombe i Lysytsjansk 18. juni. Foto: Aris Messinis / AFP / NTB
DREPT: En kvinne sørger over liket etter en slektning som angivelig ble drept av en klasebombe i Lysytsjansk 18. juni. Foto: Aris Messinis / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Russiske styrker strammer grepet om de to nabobyene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk. Byene regnes å være sentrale for russisk kontroll over den østlige Luhansk-regionen.

«Det er et helvete der. Alt står i brann, og bombingen stopper aldri».

Slik beskrev regionens guvernør, Serhij Haidai, situasjonen i Sievjerodonetsk tidligere denne uka.

Etter ukevis med kraftige angrep antas det at Vladimir Putins menn nå kontrollerer hele byen, med unntak av kjemikaliefabrikken Azot, der om lag 500 sivile og et ukjent antall soldater har forskanset seg.

Nå står trolig Lysytsjansk for tur.

- Mange vil dø

Ifølge britisk etterretning har russerne rykket stadig nærmere byen de siste dagene. Noen ukrainske enheter skal ha trukket seg tilbake, for å unngå å bli omringet.

Overfor AP beskriver Luhansk-guvernøren et «nådeløst» bombardement.

- Russerne sparer ikke på noe - verken ammunisjon eller tropper - og de går heller aldri tomme. De har et forsprang med tungt artilleri og antall soldater, sier Haidai.

Situasjonen for de gjenværende sivile, som frykter at russerne vil kutte byen av fra omverdenen, beskrives som prekær.

Elektrisitet og mobildekning er ikke-eksisterende, og det er i ferd med å bli tomt for vann.

FORBEREDELSER: Ukrainere graver grøfter i utkanten av Lysytsjansk. Lokale myndigheter hevder at russisk bombardement har ført til «katastrofale» ødeleggelser i industribyen, som ligger like over elva for Sievjerodonetsk, der det har pågått harde kamper i flere uker. Foto: Anatolii Stepanov / AFP / NTB
FORBEREDELSER: Ukrainere graver grøfter i utkanten av Lysytsjansk. Lokale myndigheter hevder at russisk bombardement har ført til «katastrofale» ødeleggelser i industribyen, som ligger like over elva for Sievjerodonetsk, der det har pågått harde kamper i flere uker. Foto: Anatolii Stepanov / AFP / NTB Vis mer

Ifølge BBC, som har besøkt Lysytsjansk, finnes det ingen enkel vei ut.

Kanalen beskriver hvordan frivillige kjører fra dør til dør for å evakuere sivile, mens lydene fra raketter og artilleri runger rundt dem.

- Jeg vet med sikkerhet at mennesker vil bli etterlatt. Det kommer til å bli gatekamper. Mange vil dø eller bli værende i grusomme omgivelser i lang tid, sier teamleder for de frivillige, Anton Jaremtsjuk, til BBC.

Lokale myndigheter anslår at mellom 7000 og 8000 innbyggere er igjen i byen. Ekteparet Katya og Artjom er blant dem som er hentet ut, sammen med deres 12 år gamle sønn Jaroslav.

Artjom beskrives som blek og dyster. Blod siver gjennom en bandasje på kneet. Han skal ha blitt skadd av artilleri på jakt etter vann. Han forteller at en mann nær ham i køen skal ha fått hodet sprengt av eksplosivene.

Zelenskyj: - Det tøffeste stedet

Den ukrainske militærsjefen, generalløytnant Valerij Zaluzjnyj, meldte onsdag at russiske styrker har satt i gang et massivt angrep fra ni ulike kanter nord i Luhansk.

Regionens prorussiske separatister hevder at ukrainernes forsvar av Sievjerodonetsk og Lysytsjansk er nytteløst, og at hele territoriet snart vil være «frigjort», okkupert, av russiske styrker.

Den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, erkjente tirsdag at den militære situasjonen i regionen er svært krevende.

INTENST: Dramatiske opptak fra et hjelmkamera viser intense øyeblikk fra en nærkamp i byen Sievjerodonetsk. Video: Twitter/Marine_Ukraine. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Det er virkelig det tøffeste stedet. Okkupantene presser sterkt på, sa presidenten i sin nattlige videotale.

Den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War tror at russiske styrker vil nå Lysytsjansk i løpet av få dager.

- De vil sannsynligvis kutte ukrainske forsyningslinjer og forsøke å konsolidere kontrollen over hele Sievjerodonetsk-Lysytsjansk-området de kommende dagene, heter det i deres daglige oppdatering.

Tankesmias analytikere mener samtidig det er usannsylig at russerne raskt vil få kontroll over området.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer