Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russerne satte ny rekord i rommet

Brukte seks timer til den internasjonale romstasjonen ISS.

VOLDSOMME KREFTER: Det russiske fartøyet tar av på vei mot romstasjonen ISS, ved 0135-tida i natt lokal tid i Kasakhstan. Foto: AFP / NTB Scanpix
VOLDSOMME KREFTER: Det russiske fartøyet tar av på vei mot romstasjonen ISS, ved 0135-tida i natt lokal tid i Kasakhstan. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et ubemannet russisk romfartøy har satt ny rekord for raskeste ferd fra jorda til den internasjonale romstasjonen ISS, melder NTB.

Turen ble gjort unna på seks timer, mens den tidligere har tatt to dager.

Fartøyet Progress M-16M har med seg mer enn to og et halvt tonn forsyninger til romstasjonen, gaver til mannskapet, bensin og forskningsutstyr.

Progress M-16M tok av fra Kasakhstan klokka 0135 natt til i dag, lokal tid. Romfartøyet ble koblet til stasjonen 350 kilometer over jorda tidlig i morges norsk tid, opplyser talsmenn for bakkekontrollen i ettermiddag.

Den nye og kortere ruten fartøyet brukte, kan i fremtiden også bli tatt i bruk for bemannede kapsler. Det vil gi innsparinger ikke bare i tid, men også i utgifter, sier en talsmann for den russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos.

USA hyller den russiske ferden.

- Hvis du kan få et mannskap ombord på ISS-stasjonen på seks timer kan det bli til stor nytte - i forhold til de omkring to dagene det tar i dag, sier NASA-talsmann Dan Harman i en uttalelse.

ISS-romstasjonen er nå bemannet av tre russere, to amerikanere og en japaner.

FORBEREDELSER: Dette bildet tatt mandag viser arbeidere i gang med å forberede romferden. Foto: AFP / NTB Scanpix
FORBEREDELSER: Dette bildet tatt mandag viser arbeidere i gang med å forberede romferden. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media