Russerne skal redde Islands økonomi

Regjeringen har kastet styret i Landsbanki. Tar imot 33 milliarder kroner fra Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den islandske sentralbanken får et lån på over 33 milliarder kroner av Russland, melder islandske medier.

Statsminister Geir Haarde skal ha begynt å undersøke denne muligheten i sommer og representanter for islandske myndigheter vil snart reise til Moskva for å avtale betingelsene nærmere.

Den islandske økonomien er svært usikker fordi banknæringen i landet er mer enn ni ganger så stor som landets bruttonasjonalprodukt.

Når de store bankene nå sliter kraftig på grunn av finanskrisen, er hele landet i fare for å gå konkurs, sa statsminister Haarde i går.

Tar over Landsbanki

I tråd med en kriselov som ble vedtatt i går kveld, satte myndighetene i dag landets nest største bank under administrasjon og bandt islandske kroner til en fast kurs.

Tiltakene ble iverksatt dagen etter at handelen i aksjer fra de største bankene ble stanset og den islandske kronen tapte nesten en tredel av sin verdi.

Den islandske regjeringen har kastet styret i Landsbanki, og tatt over styringen av banken.

MØRKE SKYER TRUER: Islands økonomi har kollapset og landet er på randen av konkurs, ifølge statsminister Geir Haarde. Foto: Ole C. H. Thomassen
MØRKE SKYER TRUER: Islands økonomi har kollapset og landet er på randen av konkurs, ifølge statsminister Geir Haarde. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Handelsminister Bjørgvin Sigurdsson fortalte om overtakelsen av den nest største banken til islandsk radio i formiddag, skriver NTB.

Ifølge Sigurdsson er beslutningen tatt i samråd med Landsbanki. Han forsikrer at banken skal drives som vanlig og at kundene ikke vil merke forandringene i styret.

Senere på dagen stoppet den britiske delen av Landsbanki alle uttak og innskudd i banken. Vedtok ny lov i går
Overtakelsen av Landsbanki skjer etter at den islandske nasjonalforsamlingen mandag kveld vedtok en ny lov som gir regjeringen rett til å overta styringen av kriserammede banker.

Statsminister Geir Haarde sa i tale til nasjonen at bankkrisen også utgjør en nasjonal trussel.

- Det er en veldig reell fare at den islandske økonomien, i verste fall, kan bli dratt med i dragsuget og resultatet kan bli en nasjonal konkurs, sa Haarde.


Får etterlengtet valuta


Den russiske ambassadøren i Reykjavik informerte tirsdag morgen Sedlabanki om at Russland har godkjent lånet på fire milliarder euro, og at statsminister Vladimir Putin selv bekreftet beslutningen, skriver NTB.
 
Lånet tjener til å styrke Islands valutareserver i en kritisk situasjon og dermed støtte opp under den islandske kronen, som har stupt i verdi.

Island kan også hente inn likviditet i Norden etter at de nordiske sentralbankene i mai undertegnet en såkalt swap-avtale som gir Sedlabanki rett til å veksle inn islandske kroner for opptil 500 millioner euro om nødvendig.

Kjøret mot den islandske valutaen førte til at Sedlabanki tirsdag fastsatte kursen til 131 kroner per euro for å hindre videre fall.


Enorme oppkjøpsraid
Island betaler nå prisen for den økonomiske boomen de siste årene som åpnet for at islandske selskaper som var stinne av penger, la ut på lånefinansierte oppkjøpsraid over hele Europa, inkludert i Norden og Norge.
 
Et sammenbrudd på Island ville få ringvirkninger over hele Europa fordi de islandske bankene har investert tungt i banker og andre bedrifter i mange land.

Et av landets største selskaper, investeringsgruppa Baugur, eier store andeler i flere titall europeiske forretninger, nok til å ha blitt den største private bedriften i Storbritannia med blant annet leketøysforretningen Hamley’s

Kaupthing, Islands største bank, har mottatt 500 millioner euro fra den islandske sentralbanken, men banken tas ikke over av regjeringen, opplyser banken selv. Heller ikke finanskonsernet Straumur-Burdaras har fått noen indikasjoner på at banken overtas.

TØFFE TIDER: Statsminister Geir Haarde sliter med å holde Islands økonomi på fote.
OVER TIL STATEN: Den islandske regjeringen har kastet styret i Landsbanki, og tatt over styringen av banken. Her er en av bankens filialer i Reykjavik.