SKUTT NED AV SINE EGNE: En blodig pilothjelm ligger ved siden av båren til det som angivelig var en nedskutt russisk pilot. TV-bildene ble publisert av georgiske myndigheter 9. august i fjor, midt under den ti dager lange krigen med Russland. Foto: AP/NTV Russian Channel
SKUTT NED AV SINE EGNE: En blodig pilothjelm ligger ved siden av båren til det som angivelig var en nedskutt russisk pilot. TV-bildene ble publisert av georgiske myndigheter 9. august i fjor, midt under den ti dager lange krigen med Russland. Foto: AP/NTV Russian Channel Vis mer

- Russerne skjøt ned sine egne fly

Knusende Georgia-rapport gir graverende bilde av russisk forsvarsmakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Det russiske forsvaret slaktes av det anerkjente Moskva-baserte forskningsinstituttet Center for Analysis of Strategies and Technology (Cast) i en ny rapport.

Der slår de uavhengige forskerne fast at halvparten av de russiske jagerflyene som ble skutt ned under krigen i Georgia i fjor ble skutt ned av eget antiluftskyts. Og antallet nedskutte fly er seks, ikke fire, slik den russiske forsvarsledelsen har operert med.

Massiv svikt
Rapporten bekrefter tilsvarende meldinger som har fremkommet etter den ti dager lange krigen for nøyaktig ett år siden.

Massiv kommunikasjonssvikt og total mangel på samarbeid og koordinering mellom hæren og luftforsvaret, førte til at de to våpengrenene utkjempet helt separate felttog, står det i rapporten.

Det er Casts eget tidsskrift Moscow Defence Brief som har publisert rapporten. Der listes det blant annet nøyaktig tid og sted og navnet på piloten som fløy hvert av de nedskutte flyene. Cast er kjent for å levere troverdige rapporter, og er en av ytterst få private og politisk uavhengige forskningsorganisasjoner i Russland.

- Ingen rot i virkeligheten
Men rapporten og opplysningene avvises nå som rent sludder av den russiske forsvarsledelsen.

- Vi har alt innrapportert alle tap under konflikten med Georgia, og har ikke mer å tilføye, sier nestkommanderende Anatoly Nogovitsyn i den russiske forsvarsstaben til nyhetsbyrået Interfax, melder BBC.

- Til påstandene om at russiske jagerfly ble skutt ned av eget luftforsvar, har ikke disse noen rot i virkeligheten, sier han.

HVOR MANGE: Et russisk Su-24 Fencer mellomdistanse bombefly på tokt. Bombefly av denne typen skal ha vært brukt over Georgia. Spørsmålet er hvor mange russiske jagerfly som virkelig ble skutt ned under krigen - og hvem som skjøt dem ned. Foto: AP/File
HVOR MANGE: Et russisk Su-24 Fencer mellomdistanse bombefly på tokt. Bombefly av denne typen skal ha vært brukt over Georgia. Spørsmålet er hvor mange russiske jagerfly som virkelig ble skutt ned under krigen - og hvem som skjøt dem ned. Foto: AP/File Vis mer

-Bekrefter bildet
Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) er ikke overrasket over rapporten fra Cast.

- Selv om opplysningene avvises av det russiske forsvarsdepartementet, har det kommet mange, mange meldinger etter krigen i Georgia som tyder på at russerne hadde store problemer. Og det å innrømme feil er ikke noe russiske makthavere er kjente for, sier han til Dagbladet.

- Det Cast skriver stemmer nok med det bildet som ble tegnet da russerne havnet i kamp. Kommunikasjonsnettverket brøt sammen. Styrkene måtte bruke mobiltelefon for å snakke med hverandre. De ble tatt på senga selv om de forberedt - og det oppstod en krisesituasjon internt, sier Godzimirski.

Kommunikasjonen viktigst

Seniorforskeren påpeker at spesielt kommunikasjonssvikt og utrangert utstyr har preget det russiske forsvaret siden muren falt. Den enorme omstillingen og reduksjonene som har tvunget seg frem, går meget sakte.

- Vi snakker om to skritt frem, to til siden, og ett tilbake. Det russiske millitæret var bygget for å erobre verden under den kalde krigen. Omstillingen er således mye vanskeligere enn for eksempel omstillingene i det norske forsvaret. Men det går sakte fremover, sier han.

- Det viktigste for oss er at de får bedre kommunikasjon og rutiner i alle ledd, slik at vi unngår situasjoner som i 1995, da en forskningsrakett fra Andøya brakte oss på grensen til atomkrig. Jeg tror de vil lykkes på lang sikt. Men det vil ta lang tid, sier han.

IKKE OVERRASKET: Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski bekrefter meldingene om store interne problemer i den russiske forsvarsstrukturen under krigen i Georgia. Foto: NUPI
IKKE OVERRASKET: Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski bekrefter meldingene om store interne problemer i den russiske forsvarsstrukturen under krigen i Georgia. Foto: NUPI Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer