- Russerne skjøt ned sine egne fly

Knusende Georgia-rapport gir graverende bilde av russisk forsvarsmakt.

SKUTT NED AV SINE EGNE: En blodig pilothjelm ligger ved siden av båren til det som angivelig var en nedskutt russisk pilot. TV-bildene ble publisert av georgiske myndigheter 9. august i fjor, midt under den ti dager lange krigen med Russland. Foto: AP/NTV Russian Channel
SKUTT NED AV SINE EGNE: En blodig pilothjelm ligger ved siden av båren til det som angivelig var en nedskutt russisk pilot. TV-bildene ble publisert av georgiske myndigheter 9. august i fjor, midt under den ti dager lange krigen med Russland. Foto: AP/NTV Russian Channel Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det russiske forsvaret slaktes av det anerkjente Moskva-baserte forskningsinstituttet Center for Analysis of Strategies and Technology (Cast) i en ny rapport.

Der slår de uavhengige forskerne fast at halvparten av de russiske jagerflyene som ble skutt ned under krigen i Georgia i fjor ble skutt ned av eget antiluftskyts. Og antallet nedskutte fly er seks, ikke fire, slik den russiske forsvarsledelsen har operert med. Massiv sviktRapporten bekrefter tilsvarende meldinger som har fremkommet etter den ti dager lange krigen for nøyaktig ett år siden.

Massiv kommunikasjonssvikt og total mangel på samarbeid og koordinering mellom hæren og luftforsvaret, førte til at de to våpengrenene utkjempet helt separate felttog, står det i rapporten.

Det er Casts eget tidsskrift Moscow Defence Brief som har publisert rapporten. Der listes det blant annet nøyaktig tid og sted og navnet på piloten som fløy hvert av de nedskutte flyene. Cast er kjent for å levere troverdige rapporter, og er en av ytterst få private og politisk uavhengige forskningsorganisasjoner i Russland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer