- Russerne slakter sivile

- Russiske soldater gikk amok og drepte for fote da de tok den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj i forrige uke. Et vitne, Lena Gonsjaruk, sier hun overlevde massakrene bare fordi hun lot som hun var død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch som står bak påstandene om regelrette massakrer av sivile i Tsjetsjenia. Drapene på sivile og kvinner røper hevnlyst og frustrasjon for tapene de russiske soldatene har lidd i kampen om den utbombede hovedstaden. Det handler om sivile som er ranet for smykker og så summarisk henrettet.

Overrasket

- Vi hadde 22 dokumenterte tilfeller av overgrep mot sivilbefolkningen sist lørdag. Nå undersøker vi ytterligere 14 saker, sier Peter Bouckaert i Human Rights Watch.

Han er overrasket over omfanget av bruddene på menneskerettighetene.

Lena Gonsjaruk var i en kjeller sammen med fem andre da de russiske soldatene kom:

- De ba om sigaretter, så spurte de om vi hadde en radio, sier hun fra sin sykeseng noen mil unna i Ingusjetia, dit hun tok seg etter massakren.

Hun forteller at de fire kvinnene og to mennene i kjelleren ga fra seg radio og verdisaker, før de ble kommandert tilbake til kjelleren.

Granater

- Da vi hadde satt oss, begynte de å kaste granater. Vi skrek og holdt på å bli kvalt, og sa vi var sivile. Så ba de oss komme ut, forteller Lena til den britisk avisa The Independent. Hun forteller at alle var såret i bein, armer og i kroppen da de kom ut.

- De første var to russiske kvinner, Luda og Natasja. Natasja ble skutt på kloss hold og døde umiddelbart. En gammel mann ble skutt på kloss hold i hodet. Hjernen falt i bakken før han selv segnet om, sier Lena.

En av soldatene kritiserte de andre, og spurte hvorfor de skjøt. «Skyt dem og bli ferdig,» sa en annen soldat, ifølge Lena.

Hun lå da på bakken og lot som hun var død. Det ble trolig hennes redning. De andre fem som hun hadde delt kjeller med, var alle døde.

Visepresidenten drept

Denne hendelsen, og flere andre skal ha skjedd i Staropromyslovskij-distriktet, der til sammen 36 mennesker skal ha blitt henrettet av russiske soldater i forrige uke.

Myrderiene av sivile i Groznyj og andre steder i Tsjetsjenia kommer ikke opp mot serbernes herjinger i Kosovo i fjor.

Men Human Rights Watch holder den russiske overkommandoen ansvarlig for overgrepene mot de sivile.

Russerne drepte også mange av de tsjetsjenske opprørerne. Landets visepresident Vakha Arsanov var en av dem. Han ble drept da opprørerne forsøkte å ta seg ut av Groznyj, opplyste den russiske generalen Viktor Kazantsjev i går.