Russerne til valg: Putin fester grepet

Mange russere trosset storm og kulde for å stemme i valget på ny nasjonalforsamling - Dumaen. Valget vil høyst trolig gi mer makt til president Vladimir Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nye underhuset i parlamentet vil ventelig bli dominert av Putins støtteparti Forent Russland.

Tusenvis av politifolk var søndag utkommandert for å ivareta sikkerheten under valget, etter at en mulig selvmordsbomber fredag sprengte et tog i lufta nær grensen til Tsjetsjenia og drepte 42 mennesker.

Akkompagnert av opptil 20 minusgrader, vind og musikk fra sovjettiden strømmet russere fra 11 tidssoner til stemmelokalene. Søndag ettermiddag norsk tid hadde 36,5 prosent av 110 millioner stemmeberettigede avlagt stemme. Det er noe lavere enn på samme tidspunkt ved forrige valg, men et godt stykke over minimumsgrensen på 25 prosent.

Putin først

Blant de første som stemte var Putin selv og hans hustru Ljudmila. Paret møtte opp like etter klokka 9 lokal tid. Ifølge presidentfruen var de to tidlig ute fordi de hadde tilbrakt natten som fødselshjelpere for familiens labrador.

Da presidenten fikk spørsmål om hvem han hadde stemt på svarte Putin:

- Det kan bli sett på som valgagitasjon, men det er ingen hemmelighet hvem jeg foretrekker.

Putin støtter partiet Forent Russland. Partiet ledes av Boris Gryzlov, og har som sin fremste oppgave å få gjennomslag i Dumaen for Putins politikk. Ifølge eksperter er partiet bare basert på personlige kontakter og ikke på et politisk grunnsyn.

Hvor stor majoritet?

Den største spenningen i valget knytter seg til om hvor stor majoritet partiet og dets støttepartier i Dumaen får. Dersom Putins støttespillere får to tredeler av representantene i forsamlingen, vil det bli mulig for presidenten å endre grunnloven slik at han kan stille til gjenvalg i 2008.

Ett av støttepartiene er Fedrelandet, en nyskapning som med patriotisk venstreretorikk mange mener er skapt av Kreml for å stjele stemmer fra kommunistpartiet.

- Jeg stemmer for Fedrelandet fordi jeg har fått nok av alt. Men jeg tror ikke det kommer til å gjøre ting bedre, sier Nikolaj, som avla sin stemme i en forstad til Moskva.

- Forent Russland. Noe er blitt bedre, og jeg håper at det fortsetter i den retningen. Jeg tror ikke andre vil greie å gjøre det, sier 43-årige Lena.

Nær sperregrensen

To borgerlige grupperinger, Høyreunionen (SPS) og Jabloko, risikerer å havne under sperregrensen på 5 prosent.

Anatolij Tjubais fra SPS virket urolig da han avla sin stemme i Moskva.

- Situasjonen er svært alvorlig. Men mange av våre velgere innser ikke alvoret. Det kan virkelig hende at vi våker opp i et annet land i morgen, sa Tjubais.

Samtidig som valglokalene i Moskva åpnet, stengte lokalene øst i landet. Ingen valgresultater skulle imidlertid publiseres før de siste lokalene i Kaliningrad ved Østersjøen ble stengt ved 19-tiden norsk tid. De første resultatene vil dermed ikke være klare før mandag morgen.

NTB