Russerne under kryssild i Kosovo

Russiske soldater har kommet under kryssild i byen Kosovska Kamenica i Kosovo. Verken serbere eller albanere ønsker dem der, bare amerikanerne forsvarer dem. De blir skutt på nesten daglig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lokale serbiske befolkningen i Kosovska Kamenica hadde store forhåpninger til de russiske soldatenes komme. De ble skuffet, særlig da russerne arresterte den første serberen.

Nå blir russerne skutt på nesten daglig, og lederen for de russiske styrkene, major Aleksandr Kusjelnik, er bekymret.

Skudd og trusler

- Både albanere og serbere oppfører seg dårlig overfor oss. Albanerne liker ikke russere fordi de tror vi beskytter serberne. Serberne ønsker at deres slaviske brødre skal være deres livvakter og beskytte dem selv når de begår kriminelle handlinger. Noen skyter mot mine soldater, andre sender oss trusler, sier Kusjelnik.

Omkring 600 russiske soldater fra et fallskjerm-regiment kom til Kosovska Kamenica som del av det russiske bidraget til den internasjonale fredsstyrken (KFOR) i provinsen. De erstattet en amerikansk kontingent i området.

Albanerne i byen har protestert mot utplasseringen av russerne.

- Russere og serbere er like. Sammen drepte de våre venner i krigen, og nå hjelper de hverandre, sa en lokal leder for den kosovoalbanske UCK-geriljaen.

Men major Kusjelnik sier hans folk er klare til å hjelpe albanerne, men at de bare bli avvist. Han sier albanerne til og med sender sine barn for å fornærme de russiske soldatene.

Misfornøyde serbere

Men heller ikke serberne er fornøyde med de russiske fredsvokterne. De klager over at russerne ikke er tøffe nok overfor albanerne.

- De bør dra hjem dersom de ikke kan garantere for vår sikkerhet. De eneste som kan få oss til å føle oss sikre er våre egne menn, sa en serbisk kvinne, hvis mann nylig ble drept av albanere i byen.

Det kan synes som at det eneste serbere og albanere har felles i denne byen er at de ikke liker russere. Men mens serberne ønsker sine egne sikkerhetsstyrker tilbake, ber albanerne om vestlige fredsvoktere.

Amerikanerne som var i området før, gjør imidlertid sitt beste for å overbevise befolkningen om at russerne bare gjør sin jobb i henhold til samarbeidet med KFOR.

- Både albanere og serbere er paranoide her. Mine soldater skulle gjerne ha hjulpet til med å bygge skoler for barna, men i stedet må de svare på ild fra barnas fedre, avslutter Kusjelnik.

(NTB-DPA)