Russerne utfordrer Norge

TROMSØ (Dagbladet): Det kan gå mot en heit sommer i det iskalde Barentshavet: Russland sender nå militære fartøyer til den omstridte vernesonen ved Svalbard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare en gang tidligere siden fiskerivernsonen ble opprettet i 1977 har Russland hatt egne militære fartøyer i området.

Men nå trapper landet igjen opp nærværet i et fiskerikt hav som er en verkebyll i forholdet mellom Norge og Russland.

Forsker Geir Hønneland tror dette er et svar på den norske arrestasjonen av tråleren «Chernigov» i april.

- Russerne ønsker tydeligvis å markere styrke, sier Russland-eksperten ved Fridtjof Nansens Institutt.

Arrestasjon

Russland, som aldri har akseptert norsk overherredømme i havområdet, protesterte kraftig og krevde «Chernigov» utlevert da båten ble tauet inn til Tromsø og anklaget for rovfiske.

- I henhold til russisk lov behøver ikke landets trålere følge norske regler i vernesonen. Grunnen er simpelthen at Russland aldri har godtatt norsk jurisdiksjon i sonen, sier Hønneland.

Flere på vei

Fiskeriattaché Aleksandr Zelentsov ved Russlands ambassade i Norge bekrefter overfor Dagbladet at russerne allerede har sendt det militære kontrollskipet «Skat» til området.

- Vi har - i henhold til internasjonal havrett - anledning til å ha kontrollskip i alle områder hvor våre fartøyer driver fiske, sier en ordknapp Zelentsov til Dagbladet.

Norsk og russisk kystvakt skal nå operere ved siden av hverandre. Sjefen for fiskeriinspeksjonen i den russiske grensevaktstyrken, Valerij Lulakov, bekrefter overfor Fiskeribladet at flere militære fartøyer bli sendt til vernesonen i løpet av sommeren.

SVAR PÅ TILTALE; Den russiske tråleren "Chernigov" ble tauet inn til havna i Tromsø i april.