Amerikansk militærekspert:

- Russerne vil lide i «kjøttkverna»

De russiske styrkene som nå kjemper en «meningsløs» kamp i Bakhmut vil gå en knallhard og iskald vinter i møte i skyttergravene, med «et nytt nivå av lidelser», mener den amerikanske militærstrategen John Spencer.

SKREKKFORHOLD: Skyttergravene ved fronten er fulle av vann og søle. Det kan få alvorlige konsekvenser, forteller militærekspert John Spencer. Video: Twitter, Telegram, Dagbladet, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På den våte og gjørmete slagmarken i Bakhmut i Donetsk nordøst i Ukraina, pågår det nå en utmattelseskrig på sjette måneden. På grunn av den brutale krigføringen og høye russiske tapstall, har området blitt omdøpt til «kjøttkverna» på folkemunne.

- Det er veldig kaldt og gjørmete. Ukraina er i gode posisjoner, og selv om russerne har avansert sør i byen, sender Ukraina forsterkninger og har sterke linjer. Russland ofrer bølge på bølge av sine egne i forsøket på å ta denne byen, sier John Spencer til Dagbladet TV.

Han er tidligere major i den amerikanske hæren og ekspert på urban krigføring.

Bilder som har kommet ut av området den siste tida, minner mer om scener fra første verdenskrig, enn krigføring i 2022, mener Spencer, og trekker fram både gjørmete skyttergraver og trær brent til grunnen i de konstante artilleriangrepene.

LANGE KAMPER: Kampene i Bakhmut har pågått siden i vår, men har blitt intensivert den siste tida. Her avfyrer en ukrainsk soldat en bombekaster mot russiske posisjoner 1. desember. Foto: Libkos / AP / NTB
LANGE KAMPER: Kampene i Bakhmut har pågått siden i vår, men har blitt intensivert den siste tida. Her avfyrer en ukrainsk soldat en bombekaster mot russiske posisjoner 1. desember. Foto: Libkos / AP / NTB Vis mer

- Bryr seg ikke om tap

Den amerikanske militærstrategen synes det er merkelig at Russland er så opptatt av denne byen, som han vurderer til å ha minimal strategisk verdi.

- Dersom Ukraina bare trakk seg ut, så ville ikke Bakhmut vært en stor seier på slagmarken for Russland. Men som man sier, så forstyrrer man ikke fienden mens de gjør en feil, så jeg tror Ukraina bare vil la Russland holde på.

Styrker fra det russiske leiesoldat-selskapet Wagner-gruppen skal være massivt til stede i området. Gruppen ledes av Jevgenij Prigozjin.

- Prigozjin og Putin er av den samme, onde, ulla, så jeg tror ikke at han bryr seg noe om hvor mange han mister. For noen måneder siden rekrutterte han draps- og voldtektsmenn fra fengsel til slagmarken, så han bryr seg ikke, sier Spencer.

SKAL VISE FORHOLDENE: Dette bildet som sirkulerer i sosiale medier skal vise forholdene i skyttergravene ved frontlinja i den ukrainske byen Bakhmut. Bildet er ikke verifisert av uavhengige kilder. Foto: Twitter
SKAL VISE FORHOLDENE: Dette bildet som sirkulerer i sosiale medier skal vise forholdene i skyttergravene ved frontlinja i den ukrainske byen Bakhmut. Bildet er ikke verifisert av uavhengige kilder. Foto: Twitter Vis mer

- Sender folk i døden

Den private leiesoldat-gruppa er som regel bedre utstyrt enn det russiske militæret, forklarer Spencer.

- Men når du gjør dette, og sender folk i døden, så sender det sjokkbølger gjennom styrkene. Når du dør som dette, så er det et nytt nivå av lidelser.

Til Dagbladet TV forteller Spencer blant annet om de smertefulle skadene som kan oppstå ved å oppholde seg i søkkvåte skyttergraver over lengre tid. Og russerne er ikke utstyrt for den brutalt kalde vinteren som er i anmarsj, sier Spencer.

BRUTALE KAMPER: Kampene i Bakhmut er så harde og har pågått så lenge at byen har fått et nytt kallenavn. «Kjøttkverna». Video: Telegram, Twitter, Google Earth, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

I Bakhmut er det allerede kaldt, og værforholdene vil ha stor påvirkning på krigføringen, mener han.

- Ukraina får klær til å bruke i ekstrem kulde til styrkene sine, og kan også rotere på soldatene, mens Russland lider under værforholdene. Dette er bare starten på mer lidelser for de russiske styrkene, i et område hvor været nå har snudd.

FØRSTE VERDENSKRIG: John Spencer mener bildene fra slagmarken i Bakhmut minner om de ødelagte slagmarkene under første verdenskrig. Bildet, som skal være tatt i Bakhmut, er ikke verifisert av uavhengige kilder. Foto: Twitter
FØRSTE VERDENSKRIG: John Spencer mener bildene fra slagmarken i Bakhmut minner om de ødelagte slagmarkene under første verdenskrig. Bildet, som skal være tatt i Bakhmut, er ikke verifisert av uavhengige kilder. Foto: Twitter Vis mer

- Vil vise seg fram

Spencer mener det er politiske årsaker som ligger bak valget om å fortsette å kjempe i området, og at det er en form for seiers-desperasjon etter flere store tap den siste tida. Han mener også at den «politiske maktspilleren» og Wagner-lederen Prigozjin ønsker å vise seg fram.

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug hadde en liknende refleksjon rundt Prigozjins strategi under et intervju med Dagbladet TV torsdag.

- Hvis han kan bli den eneste som kan ha hatt en «vellykket» framgang, kan det styrke hans posisjon i de russiske nasjonalistiske miljøene, sa Dalhaug.

KRITIKKEN HAGLER: Ingen er mer ødeleggende for Russland enn Vladimir Putin, mener ekspert i urban krigføring, John Spencer. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Det anerkjente amerikanske tenketanken Institute for the Study of War skrev tidligere denne uka i en av sine rapporter at de mener den russiske innsatsen i Bakhmut tyder på at «Russland har feilet fundamentalt» med å ta lærdom av tidligere offensiver med høye tapstall.

I likhet med Spencer, mener tenketanken at angrepene bryter ned styrkene og fører til store tap og slitasje, uten å føre til viktige gjennombrudd.

SENTRAL: De siste månedene har Jevgenij Prigozjin fått en stadig mer sentral rolle i krigen i Ukraina. Foto: AP Photo/Misha Japaridze, Pool / NTB
SENTRAL: De siste månedene har Jevgenij Prigozjin fått en stadig mer sentral rolle i krigen i Ukraina. Foto: AP Photo/Misha Japaridze, Pool / NTB Vis mer

«Stillingskrig»

Onsdag kveld hevdet Russland at de hadde klart å ta kontroll over tre landsbyer i nærheten av Bakhmut.

- I Donetsk har russiske styrker etter en offensiv frigjort bosettingene Bilohorivka og Persje Travnja fullt ut, het det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets stabsskole omtalte tidligere denne uka det som pågår i Bakhmut som en «stillingskrig». Han forklarte at russiske styrker graver seg ned langs den rundt 1000 kilometer lange frontlinja.

- Det er det du kan gjøre når du har dårlig trente soldater og dårlig utstyr: Grave skyttergraver og holde stillinger, sa Hågen Karlsen.

- De er villige til å ta store tap for å holde stillingene, påpekte han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer