- Russerne vil merke de økonomiske straffetiltakene

- Når statsbudsjettet går ned, og de ikke har råd til investeringer, vil de se etter en annen vei, mener Erna Solberg.

ØKONOMISK STRAFF: Statsminister Erna Solberg sier det ikke er militære løsninger på konflikten mellom Ukraina og Russland, og mener vestlige lands økonomiske straffetiltak mot Russland etter brudd på folkeretten vil virke på sikt til at Russland må endre kurs. NATO-toppmøtet neste u ke blir det viktigste på flere tiår, mener hun. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ØKONOMISK STRAFF: Statsminister Erna Solberg sier det ikke er militære løsninger på konflikten mellom Ukraina og Russland, og mener vestlige lands økonomiske straffetiltak mot Russland etter brudd på folkeretten vil virke på sikt til at Russland må endre kurs. NATO-toppmøtet neste u ke blir det viktigste på flere tiår, mener hun. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som et svar på Russlands annektering av Krim og militære aktivitet i Øst-Ukraina har Norge sammen andre vestlige land truffet en rekke økonomiske straffetiltak.

En meningsmåling Ipsos MMI gjorde for Dagbladet i forrige uke, viser at et flertall av norske velgere stiller seg bak de økonomiske straffetiltakene.

63, 3 prosent av de spurte mener det er riktig av Norge å innføre økonomiske straffetiltak mot Russland, mens 17, 5 prosent mener det er galt. 19,2 prosent vet ikke.

- Må svare, selv om det koster - Jeg tror undersøkelsen viser at det norske folk har sett de veldig klare bruddene på folkeretten som Russland har gjort, og at de må svares på selv om det koster oss noe.

- Noe av det flotte jeg opplever når jeg besøker bedrifter og bedriftsledere som rammes av de russiske mottiltakene, er at det er veldig klare på at for fiskerinæringen er internasjonal rett er mye av grunnlaget for ressursstyringen. Når et land bryter folkeretten, må det faktisk få reaksjoner.

Propagandakrig - Men målinger tyder på at Vladimir Putin er mer populær enn noen gang?

- Propagandakrigen pågår, og i Russland hører de ikke samme historiene som vi hører. Innbyggerne i Russland har nok et helt annet bilde av hva som foregår i Ukraina enn det man har i vesten.

Krenket nasjonalfølelse - I tillegg er det ingen tvil om at sammenbruddet i systemet på nittitallet og den økonomiske krisa som fulgte, krenket den russiske nasjonalfølelsen. Putin har bygget på nasjonalisme, og appellerer til den.

Men de økonomiske sanksjonene virker, sier Solberg.
- De har en virkning som er målrettet mot lederskapet rundt Putin.  Vi har lært etter sanksjonene som ble iverksatt mot Irak under Saddam Hussein, at de må rettes mot beslutningstakerne, og ikke slik at de hindrer at barn får medisin. Veldig mange slike brede sanksjoner har ofte en virkning som ikke rammer eliten.

- Kan de økonomiske straffetiltakene bidra til økt spenning, ved at Russland blir mer provosert og mer isolert?

- Jeg tror man må forstå at det ikke er økonomisk rasjonale som er ligger bak, det er en nasjonalistisk stolthet og tenkning om intereressesfære. Det er en helt annen måte å tenke på enn vi ville tenkt i slike sammenhenger.

Men i det øyeblikk russerne opplever at statsbudsjettet går ned, at de ikke har penger til de investeringene de skal gjøre, vil det være mange beslutningstakere som vil si at her må vi finne en anne vei ut.

På kort sikt er det lett å å kjøre på nasjonalisme. Men over tid vil de russiske myndighetene måtte lete etter andre løsninger, sier Solberg.

NATO-toppmøtet Torsdag og fredag deltar hun på NATO-toppmøtet i Wales i Storbritannia.

Russlands bruk av militærmakt i Ukraina og den akutte krisa i Syria og Irak blir hovedtemaer på møtet. Solberg understreker at det ikke finnes militære løsninger på konflikten mellom Ukraina og Russland.

Hun har ikke gitt opp troen på en politisk løsning, og mener de økonomiske straffetiltakene på sikt vil bidra til politisk løsning.