Jens Stoltenberg:

Russerne villig til å ofre seg selv

Selv om Russland har vist dårlig ledelse og sviktet på flere av de grunnleggende tingene, må vi ikke undervurdere deres kampkraft, sa Natos generalsekretær under torsdagens Oslo-besøk.

ALVORSTUNGT: - Vi var villige til å sitte ned og gjøre et ærlig forsøk, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg da han var på plass i Oslo torsdag. Video fra Civita. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

UNIVERSITETET I OSLO (Dagbladet): Torsdag morgen besøkte Nato-sjef Jens Stoltenberg Universitetet i Oslo (UiO) for å snakke om Ukraina-krigen i regi av Civita.

Der fikk han spørsmål om Nato har overvurdert Russlands militære kapasiteter, ettersom krigen har dratt ut og de har gått på en rekke nederlag.

- Vi vurderer russisk forsvar ofte, og det er enkelt å anslå kapasiteten ut fra antall stridsvogner, soldater og raketter. Det som er vanskeligere å måle, og der analysene har spriket mer, er ledelse og moral, forklarer Stoltenberg.

- Men det er ikke første gang Russland viser at de har dårlig ledelse og ikke klart de grunnleggende tingene, sier han og viser til Georgia-krigen.

Stoltenberg sier samtidig at vi ikke må undervurdere Russlands kampkraft av den grunn.

- For det Russland har vist gjennom århundrer og i mange ulike kriger, er at vel kan de gjøre feil, vel kan de ha dårlig ledelse og moral. Men de har ikke bare en vilje til å påføre motstanderen lidelse, men også seg selv lidelse. Ofre. Den viljen er veldig stor, og det er det vi nå ser med store tap og at de mobiliserer nye styrker til fronten.

- Kvantitet har en kvalitet i seg selv, sier Stoltenberg.

- Så selv om tapene fortsatt er store og Russland sliter med ledelse, moral, logistikk og moderne våpen, så tror jeg ikke vi skal tro at dette er en enkel sak for Ukraina. Russland har store styrker, våpen nok og viljen til å ta mye lidelse for å nå sine mål.

OSLO: Det føles alvorstungt å ha jobben som Nato-sjef mens krigen raser i Ukraina, sa Jens Stoltenberg i et foredrag ved UiO torsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
OSLO: Det føles alvorstungt å ha jobben som Nato-sjef mens krigen raser i Ukraina, sa Jens Stoltenberg i et foredrag ved UiO torsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Håp om forhandlinger

Stoltenberg fikk videre en rekke spørsmål om Nato-alliansens samarbeid og forhandlinger med Russland.

- Mest sannsynlig vil denne krigen ende på et forhandlingsbord, men hva som skjer rundt det bordet er helt avhengig av situasjonen på slagmarken, sier han.

Stoltenberg påpeker at Ukraina og Russland forsøkte å forhandle tidlig i krigen, men omtaler Russlands krav da som «totalt uakseptable».

- Det er først når president Putin skjønner at de ikke vinner fram på slagmarken, at vi kan ha håp om at de kommer til å akseptere noe som er i nærheten av en akseptabel løsning for Ukraina, nemlig at de overlever som en selvstendig nasjon. Det blir ikke varig fred av at aggressoren vinner – at rå og brutal kraft vinner over demokrati og frihet, konstaterer Nato-sjefen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer