Russernes desperate brev: - Jeg nekter

Brevene de russiske soldatene skal ha lagt igjen viser at flere vil hjem.

MORALEN SVIKTER: Brevene som skal være fra russiske soldater tilsier at kampviljen er svekket. Disse russiske soldatene er avbildet på et annet sted i Øst-Ukraina forrige uke. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / AP / NTB
MORALEN SVIKTER: Brevene som skal være fra russiske soldater tilsier at kampviljen er svekket. Disse russiske soldatene er avbildet på et annet sted i Øst-Ukraina forrige uke. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / AP / NTB Vis mer
Publisert

Blant skittentøy, etterlatt utstyr, matrester og rot fant de ukrainske soldatene som gjenerobret Izium en bunke med brev. Flere av dem var signert offiserer i den russiske hæren.

Da de russiske styrkene flyktet byen, lå brevene igjen i huset der de hadde bodd.

Brevene forteller en historie om sviktende kampmoral og intens hjemlengsel.

Noen av brevene er delt i sosiale medier av ukrainske journalister. Andre er viderebrakt fra de ukrainske soldatene som fant dem til den amerikanske avisa Washington Post.

- Mangler medisinsk hjelp

TATT: En ukrainsk soldat står ved et sjekkpunkt utenfor byen. De har kontroll der nå. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB
TATT: En ukrainsk soldat står ved et sjekkpunkt utenfor byen. De har kontroll der nå. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB Vis mer

Verken innholdet i dem eller hvem som er avsender av brevene er uavhengig bekreftet.

- Jeg nekter å fullføre min forpliktelse i spesialoperasjonen i det ukrainske territoriet grunnet mangel på fridager og at moralen er utslitt.

Det står det i ett av brevene, som er signert troppssjefen i en russisk luftverntropp som egentlig var basert i Moskva-området, ifølge Washington Post.

UKRAINA: President Volodymyr Zelenskyj raser etter funn av enorm massegrav i byen Izium i Kharkiv-regionen 15. september. Video: Reuters / Telegram. Foto: Present Times. Vis mer

I et annet brev ber en soldat om å bli dimittert på grunn av «den stadig verre helsen min, og at jeg ikke får den medisinske hjelpen jeg trenger». En annen person skriver at han er «fysisk og psykisk utslitt».

Flere av de andre klager over at de ikke får innvilget fridager til personlige forpliktelser, som å gifte seg eller se barnet sitt bli født.

Russisk-kontrollert i månedsvis

Izium er en by i Donetsk-regionen. Den har vært under russisk kontroll i månedsvis, før ukrainske styrker forrige uke tok den tilbake.

Ukraina har de siste dagene presset russerne tilbake i deler av Øst-Ukraina. Izium er bare en av mange småbyer som ble gjenerobret forrige uke.

HVILER: En ukrainsk soldat tar seg en hvil på trappa til rådhuset i Izium. Foto: Kostiantyn Liberov / AP / NTB
HVILER: En ukrainsk soldat tar seg en hvil på trappa til rådhuset i Izium. Foto: Kostiantyn Liberov / AP / NTB Vis mer

En av faktorene som får skylda for det, er de russiske soldatenes sviktende moral og manglende kampvilje.

- Russiske styrker i Øst-Ukraina vil trolig slite med å holde de defensive linjene sine hvis de ukrainske styrkene fortsetter å presse østover, skriver den britiske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) i sin daglige analyse av krigen.

- Torturkamre

Ukrainske myndigheter og innbyggere i de tidligere russiskkontrollerte områdene hevder at russerne har torturert sivile i byene.

Menneskerettighetsombudet i Ukraina hevder blant annet at det er funnet flere torturkamre i Izium.

Innbyggeren Artem i Balaklija, fem mil nordvest for Izium, fortalte internasjonale medier torsdag at han hadde blitt avhørt av russiske soldater mens han måtte holde fast i to strømledninger som var koblet til et aggregat.

Påstandene om tortur er ikke uavhengig bekreftet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer