Russernes kaosflukt: - Var redde

Russerne etterlot både våpen og annet utstyr da de forlot områdene Ukraina nå har tatt tilbake.

FLYKTET: Ukrainske styrker drev russerne ut av byen Balaklija. Foto: Suspilne Kharkiv / Yevhen Kozhyrnov / Reuters / NTB
FLYKTET: Ukrainske styrker drev russerne ut av byen Balaklija. Foto: Suspilne Kharkiv / Yevhen Kozhyrnov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Den siste uka har det ukrainske forsvaret tatt tilbake en rekke områder.

Flere av dem har vært okkupert i månedsvis av russiske styrker.

Nå forteller innbyggerne i de gjenerobrede byene om russernes kaotiske flukt.

- Hvis de kom for å slåss, hvis de kom for å bygge dette «nye Russland», hvorfor ble de ikke værende for å kjempe i Balaklija?

Det sier Oleksandr Kryvosjeja til den amerikanske storavisa New York Times under en pressetur i de gjenerobrede områdene. Turen var arrangert av det ukrainske forsvaret.

UKRAINA: Her går ukrainske soldater til angrep bak russernes linjer ved byen Lyman i Donbas-regionen. Video: Telegram Vis mer

Kryvosjeja bor i den lille byen Balaklija i Kharkiv-området. Siden mars har småbyen vært okkupert av russiske styrker. Forrige uke ble den tatt tilbake av ukrainerne.

Etterlot alt

Han sier at de russiskvennlige styrkene forlot området i all hast. Han forteller at han overhørte en russisk soldat kjefte på en overordnet på radio. «Dere etterlot oss, dere kom dere ut» skal soldaten ha ropt til sjefen sin mens han holdt på å laste en panservogn.

ETTERLATT: Kassevis med våpen og ammunisjon ligger igjen i restene av en russisk posisjon i Balaklija. Foto: Juan Barreto / AFP / NTB
ETTERLATT: Kassevis med våpen og ammunisjon ligger igjen i restene av en russisk posisjon i Balaklija. Foto: Juan Barreto / AFP / NTB Vis mer

Flere sivile i byen hevder russerne løp for livet og forlot byen i det de kunne finne av kjøretøy etter hvert som de russiske forsvarsverkene i området falt.

Mange steder ligger det igjen våpen, utstyr, personlige eiendeler og papirer.

MINER: Veiene ut av byen er minelagt. Foto: Shutterstock / NTB
MINER: Veiene ut av byen er minelagt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

En innbygger sier at det hang igjen russiske uniformsjakker på gjerdene, etter at soldatene hadde skiftet til sivile klær for å flykte fra byen.

Fengslet på politistasjonen

De russiske styrkene brukte den lokale politistasjonen som hovedkvarter. Der hang det, ifølge New York Times, fortsatt russiske uniformer til tørk, og gulvet skal ha vært dekket med brev og tegninger som soldatene har fått fra barn i Russland for å motivere dem til å fortsette å kjempe.

De brukte også politistasjonen som fengsel, forteller innbyggerne til nyhetsbyrået Reuters.

MISTER KONTROLLEN: Et russisk Su-25 jagerfly skal ha mistet kontrollen under takeoff på Krimhalvøya. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

En av dem som sier at han ble fengslet av russerne, er 32 år gamle Artem Larsjenko. Han forteller at de russiske strykene gjennomsøkte leiligheten hans på jakt etter våpen, og fant et bilde av broren hans iført ukrainsk uniform.

Han sier til Reuters at han tilbrakte 46 dager i en liten celle på politistasjonen sammen med seks andre.

Hevder han ble torturert

Han hevder videre at russerne på et tidspunkt ga ham elektrosjokk fra et aggregat for å prøve å få ham til å fortelle hvor i byen det befant seg andre tidligere militærtjenestemenn.

- Det var et aggregat der. Jo fortere det gikk, jo høyere spenning ble det. De sa «hvis du slipper ledningene er du ferdig». Så begynte de å stille spørsmål. De sa at jeg løy, og så skrudde de opp hastigheten på aggregatet og spenningen økte, sier Artem til BBC.

Påstandene til Artem er ikke uavhengig bekreftet. Russland nekter for at de har begått krigsforbrytelser i Ukraina.

UKRAINA: Ukrainas storoffensiv i Kharkiv sender russiske soldater på flukt - her får russerne store problemer i Balaklija. Video: Telegram / Twitter Vis mer

Artem sier at de fikk dratt en hette over hodet og ført til toalettet to ganger om dagen. De fikk også en smaksløs grøt som eneste form for mat.

- Innimellom var det suppe, hvis soldatene ikke spiste det opp. Det var en slags feiring, sier Artem til Reuters.

Markerte framgangen

Det er ikke bare i Balaklija at Ukraina har gjort framskritt de siste dagene.

Onsdag var Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på besøk i Izium for å takke soldatene.

Mens han var i byen ble det ukrainske flagget heist over det utbrente rådhuset.

Store deler av byen ligger i ruiner. Boligblokker er svartsvidd av brann og fulle av hull etter granattreff. En av dem har kollapset, og det er et gapende hull og hauger av ruiner der bygget sto.

- Det er sjokkerende å se, men ikke for meg, fordi det er det samme vi har sett i Butsja, de første områdene som ble okkupert; de ødelegger bygninger, dreper mennesker, sa Zelenskyj.

- Ingen kampånd

Et vitne beskriver de russiske soldatene som «teite», «unge» og «nærmest barn».

De skal ha hastet ut av byen da forsvarsverkene falt.

KRITISK: Tidligere visepresident for Statsdumaen i Russland, Boris Nadezhdin, vekket oppsikt med sine uttalelser på direktesendt russisk TV. Video: TWITTER @JuliaDavisNews Vis mer

- Lastebiler kjørte gjennom byen og tutet, og de klatret om bord og dro, sier pensjonisten Igor Levsjenko til New York Times.

- De hadde ingen kampånd. De var redde, sier han.

Over 20 sivile ukrainere skal ha blitt skadd av ukrainsk artilleri da de forsøkte å ta tilbake byen.

Det var et nødvendig onde, mener flere av dem New York Times har snakket med.

- Hvordan ellers skulle vi fått dem ut, spør Larissa Khrantsova, som jobber i butikken i byen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer