Poseidon-torpedoen

Russernes nye supervåpen: - Utsletter kystbyer

Torpedodrone under utprøving. - Så godt som umulige å ødelegge, ifølge Putin.

PÅ ATOMUBÅT: Poseidon-torpedoen sendes ut fra atomubåter som «Belgorod». Grafikk: Det russiske forsvarsdepartementet
PÅ ATOMUBÅT: Poseidon-torpedoen sendes ut fra atomubåter som «Belgorod». Grafikk: Det russiske forsvarsdepartementet Vis mer
Publisert

Det statlige russiske nyhetsbyrået Tass melder at den første forsyningen av Poseidon, en høyavansert kjempemessig torpedodrone i stand til å frakte atomstridshoder, er levert.

- Den første forsyningen av Poseidon-ammunisjon er produsert og vil snart bli levert til den spesialbygde atomubåten «Belgorod», sier en ikke navngitt militær kilde til nyhetsbyrået.

ATOMTRUSSEL: I et innslag søndag 1. mai viste statlig russisk TV hvordan russiske atomvåpen kan ødelegge Storbritannia. Etterretningsekspert tror det hele dreier seg om avskrekking fra russisk side. Vis mer

Ifølge kilden er det allerede gjennomført tester av sentrale komponenter i torpedodronen - som den innebygde atomreaktoren som driver motoren. Testene skal være vellykkede.

500 meters tsunami

Russerne har tidligere gjort et stort poeng ut av hvor ødeleggende et velplassert angrep med supervåpenet kan være. I fjor vår viste TV-propagandisten Dmitrij Kiseljov en simulering av et angrep på Storbritannia, hvor en detonasjon i Atlanteren ødelegger øya fullstendig med en radioaktiv tsunami på 500 meter. Også Irland går med i samme slengen.

- Gassene vil gjøre det som er igjen av øya, til en radioaktiv ørken, slår Kiseljov, som står president Vladimir Putin nær, fast i innslaget, som skapte sterke reaksjoner i Vesten.

Poseidon - eller Status-6, som er det opprinnelige kodenavnet på våpensystemet, er et av seks nye strategiske våpen som ble annonsert av president Putin i mars 2018. Det amerikanske forsvarsdepartementet bekreftet samtidig programmets eksistens.

- De har veldig lav egenstøy, har høy manøvrerbarhet og er så godt som umulige å ødelegge. Det fins ikke noe våpen i dag som kan bekjempe dem, uttalte Putin.

ØDELEGGENDE: Poseidon - oppkalt etter den greske havguden - skal kunne skape tsunamier på 500 meter, høyere enn Empire State Building. Illustrasjon: Marti Bug Catcher / Shutterstock / NTB
ØDELEGGENDE: Poseidon - oppkalt etter den greske havguden - skal kunne skape tsunamier på 500 meter, høyere enn Empire State Building. Illustrasjon: Marti Bug Catcher / Shutterstock / NTB Vis mer

7000 ganger Hiroshima

Ifølge russerne gjør den atomdrevne motoren undervannsdronen i stand til å komme opp i 200 km/t, mye raskere enn andre torpedoer eller ubåter. Den kan gå ned til 1000 meters dybde og har en rekkevidde på 10 000 kilometer, har den britiske forsvarseksperten Sidharth Kausal uttalt til Euronews.next.

På det meste skal den 20 meter lange torpedoen kunne frakte et atomstridshode med sprengkraft tilsvarende 100 megatonn TNT - rundt 7000 ganger mer enn «Little Boy», bomba som ble sluppet over Hiroshima i 1945.

SELVTILLIT: President Vladimir Putin mener Poseidon er uovervinnelig. Foto: Gavriil Grigorov / Kreml / Sputnik / Reuters / NTB
SELVTILLIT: President Vladimir Putin mener Poseidon er uovervinnelig. Foto: Gavriil Grigorov / Kreml / Sputnik / Reuters / NTB Vis mer

I oktober ble det meldt at Nato hadde mistet «Belgorod» av syne, og frykten bredte seg for om russerne planla å teste Poseidon på et mål i Ukraina. Naval News kunne imidlertid vise bilder av atomubåten på havoverflata i Arktis.

- Psykologisk våpen

Våpenprogrammet drar fordel av all usikkerheten og spekulasjonen rundt det, sier Ina Holst-Pedersen Kvam, forsker ved Sjøkrigsskolen, til Barents Observer.

- Poseidon er først og fremst et psykologisk våpen, sier hun.

Kvam sier Poseidons rolle i en eventuell omfattende atom- eller konvensjonell krig er å delta i en tredje angrepsbølge, hvor de rammer kystbyer, uansett hvem som vinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer