Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russernes siste håp

Dette er de norske dypdykkerne som klarte å åpne «Kursk» ni dager etter at den sank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jon Are Hvalbye (40) fra Arendal, Rune Spjelkavik (42) fra Kristiansund, Johan Elias Bjørneset (38) fra Volda og Pål Stefan Dinessen (34) fra Bergen er de fire norske dykkerne som deltar i redningsoperasjonen. Alle fire er meget erfarne nordsjødykkere. Til sammen tolv dykkere vil delta i operasjonen. De andre er britiske og av andre nasjonaliteter.

Dykkerne

  • Jon Are Hvalbye (40) ble omdirigert fra en annen jobb og ble bedt om å møte i Tromsø for å bli med «Seaway Eagle» til Barentshavet.

- Jeg vet foreløpig ingenting om hva jeg går til, sier han til Dagbladet. Hvalbye har vært metningsdykker siden 1983 og har den siste tida jobbet mest om bord på dykkerskipet «Seaway Pelican».

- Jeg regner med å bli informert om oppdraget før vi går ut fra Tromsø, sa dypdykkeren.

  • Rune Spjelkavik (42) har i en årrekke vært dypdykker i Stolt Offshore. Kristiansunderen har som de fire andre minst 13 års erfaring som dypdykker. Alle fire har bakgrunn fra Forsvaret, som minedykker eller marinejeger.
  • Johan Elias Bjørneset (38) fra Volda. Erfaren dypdykker. Han var en av dykkerne som var om bord på dykkerfartøyet som gjorde et forsøk på å heve «Sleipner». På beste lørdagssendetid demonstrerte han en spesiell dykkerdrakt for Tande-P. for noen år tilbake.
  • Pål Stefan Dinessen (34) fra Bergen har som de andre jobbet i Stolt Offshore siden han avsluttet sin militære karriere. Alle har jobbet overalt der store dykkeroperasjoner har funnet sted, i Norge og i utlandet. Samtlige har også vært med på de fleste store konstruksjoner av oljebrønner på den norske sokkelen.

Kremen

- Dette er den absolutte kremen av norske dykkere. De er håndplukket for å være med på operasjonen, sier operasjonsleder Bjørn Kahrs til Dagbladet.

- Disse dykkerne er vant til voldsomme påkjenninger på store dyp, helt på grensen av hva et menneske kan tåle, både mentalt og fysisk. Men de ønsker ikke høy sigarføring eller blest om sin egen person. De vil bare gjøre jobben på en best mulig måte, sier Kahrs.

DYPDYKKER: Rune Spjelkavik (42) fra Kristiansund.
DYPDYKKER: Pål Stefan Dinessen (34) fra Bergen.
DYPDYKKER: Johan Elias Bjørneset (38) fra Volda.
DYPDYKKER: Jon Are Hvalbye (40) fra Arendal.