Russen 2017:

Russeslagsmål i Oslo: - Det er helt håpløst, med mange som tror de er hevet over loven

Masseslagsmål og russebuss med alt for mange passasjerer. Bare noe av det som skjedde med russen i Oslo i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Oslo politidistrikt har hatt en langt over gjennomsnittet hektisk natt. Fra midnatt og til klokka 06.00 i morges har det blitt meldt inn 23 hendelser.

- Hele russetida har vært travel for oss i politiet, men denne helga har vært spesiell siden det har vært så mye krangling og slåssing, forteller Finn Belle, operasjonsleder ved Oslo politidistrikt.

Flere saker til retten

I løpet av natta fikk politiet meldinger om bråk og slåssing ved Esso-stasjonen vis-a-vis Ullevål stadion. Tre russebusser var på plass, og det var «sånn passe oversiktlig situasjon», ifølge Belle.

- Det var flere som slåss. En russ fikk en flaske i hodet, og er nå sendt til sykehus, ifølge Belle.

Politiet oppretter sak etter at det brøt ut slagsmål mellom flere russ, der flere havnet på legevakten, natt til mandag.

- Da vi kom til Gaustad viste det seg at flere russ var utsatt for vold og enten selv hadde tatt seg til legevakt eller blitt kjørt dit. Vi vet ikke hvor mange det gjelder, det var mange russebusser og mye russ i området, men i slåssingen var det russ fra kanskje to busser involvert. Vi tar det veldig alvorlig: Det er vold og det ble slått med flasker, som har stort skadepotensial, sa operasjonsleder Tor Gulbrandsen til NTB i natt.

Mistet førerkort

I morgentimene i dag er operasjonsleder Belle oppgitt. 23 russehendelser tar store politiressurser. Flere av disse skulle gjerne ha blitt brukt til andre ting.

- Det er helt håpløst. Det er en del av russen som tror de kan gjøre akkurat hva de vil, fordi de er russ, men sånn er det altså ikke. De tenker ikke konsekvenser, selv om de burde kjent godt til dette, sier Belle.

Rundt 04.30-tida i natt stoppet politiet så en buss som det har vært mye klager på i helga, like ved Bryn senter.

- Denne bussen kommer stadig borti vold- og ordensforstyrrelser. Bussen er registrert med 29 sitteplasser, men hadde 45 personer i bussen når vi stoppet den. Sjåføren fikk beslaglagt førerkortet og saken vil bli anmeldt for brudd på veitrafikkloven, forteller Belle.

Bussen ble avskiltet og har fått bruksforbud fram til 18. mai klokka 08 om morgenen.

Tar politiets ressurser

- Vi ville gjerne brukt ressursene våre til andre ting, sier Belle.

Hans kollega Gulbrandsen sa følgende i løpet av natta, til NTB:

- Det er siste helga før 17. mai, midtuke-17. mai, det er typisk at en del russ da drikker litt mye og det blir en del amper stemning. Vi har brukt mye ressurser i natt på å roe ned stemningen flere steder, på å sende dem hjem og som her, opprette sak, sier Gulbrandsen.