Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russeslåssing: - Foreldrene må komme på banen

Slåsskamper, utagering og ukelange fyllekuler i utlandet er et resultat av at voksne ikke lenger vil ta ansvar for russen, hevder lektor ved Oslo Katedralskole.

KOS: Slåsskampene blant russ i utlandet har fått mye oppmerksomhet i det siste. Nå hevder flere at foreldrene må komme på banen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
KOS: Slåsskampene blant russ i utlandet har fått mye oppmerksomhet i det siste. Nå hevder flere at foreldrene må komme på banen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om russefeiringa ikke starter offisielt før i april neste år, ser det ut til å bli en brå start på tredjeåret for flere videregående elever.

Helga i forrige uke ble nemlig fem nordmenn pågrepet etter mistanke om å ha brukket begge beina på en 18-åring på Ios i Hellas, og i slutten av juli ble hele ti unge nordmenn pågrepet etter å ha deltatt i en arrangert slåsskamp på Kos.

At russen feirer uhemmet og at bussene konkurrerer seg imellom er kanskje ikke noe nytt - men en konsekvent ansvarsfraskrivelse fra foreldrenes side er noe vi ser i økende grad, ifølge Kristin Ask, lektor ved Oslo Katedralskole.

RUSS 2019: Det var vill festing og topp stemning når Dagbladet fulgte neste års russ på Kos. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Les om ville fester, slåsskamper og sex her: https://www.dagbladet.no/nyheter/vi-drikker-alt-vi-kommer-over/69915148 Vis mer

- Foreldrene vil ikke bli upopulære

Hun understreker overfor Dagbladet at selv om problemet ikke nødvendigvis er like utbredt på alle skoler, er det en gjenganger at foreldrene er redde for å bli upopulære ved å si nei.

- Det er en tendens jeg har sett ganske lenge at foreldrene bare skyver upopulære avgjørelser inn i skolen, og det blir alltid skolen som må ta ansvar, sier Ask.

- Men en 17-åring er tydeligvis ikke i stand til å se konsekvensene av hva som kan skje selv, slår hun fast.

På mandag meldte NRK om en lege i Hellas som har behandlet fem-seks norske jenter som var dopa ned på ferieøya Ios.

Lektoren hevder at festene i utlandet, slik vi ser dem utarte seg den siste tida, egentlig har blitt en sakte eskalering av utagerende atferd som gjenspeiler seg i ungdomsmiljøet for øvrig.

- Det jeg synes er skummelt er at foreldrene altså ikke kommer på banen. Jeg tror de vet hva som skjer, men de tør ikke si nei, sier hun.

Frykter at ungene skal bli tapere

Ask påpeker videre at hun opplever at russefeiringa er blitt en «gedigen kamp om å få være med og være blant de kuleste».

- Dermed er foreldrene til den kommende russen rett og slett redde for at ungene deres skal bli tapere og havne utenfor, sier hun.

Det er altså ikke bare at foreldrene er redde for sin egen popularitet blant barna - de frykter også for barnas popularitet blant vennene hvis de ikke får bli med på feiring.

Likevel er det ikke alle foreldre som er redde for å si nei når tenåringene vil til utlandet på russetur:

I går skrev Bergens Tidende om Stine Øvreås (17) fra Åsane som ikke fikk lov av foreldrene til å være med på russefeiringa på Kos.

- Da mamma sa at jeg ikke fikk reise, var det selvfølgelig kjipt. Alle på bussen hadde snakket om hvor mye de gledet seg lenge, sier Øvreås til avisa, og legger til at hun likevel forstår avgjørelsen til foreldrene.

- Men det blir nok litt kjedelig at alle skal snakke om turen lenge etter at de kommer hjem, sier hun.

- Tror de har diplomatpass

Mathilde Tybring-Gjedde (H) er enig i at det først og fremst er foreldrene som må ta ansvar for barna sine.

- De må skjønne at man ikke kan tillate en som er under 18 år å dra på tur med en framtidig russegjeng hvis man er urolig for at det blir fyll og bråk.

Hun slår dessuten fast at tenåringene også må klare å ta ansvar for seg selv, og vite at man ikke er fri for ansvar bare fordi man tar på seg en russedrakt.

- Problemet er jo at det er et mindretall som tror de har diplomatpass når de drar på russefeiring til utlandet. Hvis de oppfører seg dårlig, får det konsekvenser, og de ødelegger for alle andre som ønsker å feire 13 års skolegang med venner på tur, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Hun påpeker at foreldreansvaret ikke stanser så snart tenåringene begynner på videregående, og at de fleste som har fylt 18 dessuten bor hos foreldrene sine fremdeles.

- Jeg skjønner at det er tøft å være forelder, og å sette slike grenser, men hvis man samler seg blir det litt lettere, legger hun til.

- Meningsløst å rope på foreldrene

Forfatter og rådgiver, og tidligere russepresident for Ringerike videregående skole, Svein Tore Bergestuen, engasjerte seg i russedebatten med et innlegg på Facebook denne uka. Han mener derimot at man ikke kan forlange at foreldrene skal ta ansvar for russen.

- Har de ikke klart å oppdra dem ennå, blir det meningsløst å rope på foreldrene mens festen pågår. Spesielt foreldrene til den ungdommen som skaper disse overskriftene, sier Bergestuen til Dagbladet.

Han var russepresident for skolen i 1993, og tror at hovedforskjellen fra feiringa den gang og feiringa i dag er at yttergrensene har flyttet seg for hvert år, slik at fyllefesten over tid har fått utvikle seg til det grenseløse.

- Så er det ingen voksne som verken tar eller har ansvaret. Man ser litt på hverandre. Noen roper på foreldrene, andre sier at skolen og politikere må ta ansvar - men politikere vil jo ikke ta i det i frykt for å rykte uklar med en hel generasjon. Det er blitt til en kollektiv ansvarsfraskrivelse, sier han.

Bergestuen slår fast at hvis verken russen, skolen eller foreldrene klarer å håndtere problemene, ser han ikke en annen løsning enn å pensle inn på en annen vei hvor man kan feire når man er helt ferdig med skolegangen.

- Når ungene er myndige, har foreldrene gjort sitt - selv om noen av dem åpenbart har gjort en veldig dårlig jobb, sier han, og legger til at det da er snakk om de helt særegne tilfellene vi har hørt om i det siste.

Tar russen i forsvar

Om det er skolen, politiet, foreldrene eller russen selv som må komme på banen og ta ansvar er det altså ikke lett å bli enig om.

Ap-leder Jonas Gahr Støre slår et slag for russen, og hevder at han hadde sendt sine egne barn til Syden til tross for fyllekaoset vi hører om den siste tida.

- Dersom norsk ungdom ødelegger, ramponerer, og det er mye fyll og dop, så er det ikke bra - og det må politiet ta seg av, sier Støre til P4-nyhetene.

Han understreker likevel at vi samtidig skal være åpne for at kommende russ og russ før i tida har reist til Syden.

- De har ei tid da hvor de kan ta ansvar for seg selv, og det er veldig mange av de turene som går bra, sier han til nyhetskanalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!