- Russetiden hindrer integrering

Høyt alkoholforbruk gjør at innvandrerungdom faller utenfor, mener forsker Jon-Håkon Schultz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russetiden er med på å forsterke de forskjellene i drikkemønster som allerede finnes mellom norske ungdommer og innvandrerungdom, mener forsker Jon-Håkon Schultz.

- Mange innvandrerungdommer, særlig jenter, blir skremt fra å delta i russefeiringen på grunn av alkoholdrikkingen. Dermed faller de lett utenfor i russefeiringen og føler seg ekskludert, sier Schultz til NTB.

Han har forsket på innvandrerungdoms bruk av narkotika og alkohol i sin doktorgradsavhandling ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo. - Er med Verken lederen i Ungdom Mot Vold, Farid Bouras, eller russejenter ved Oslo katedralskole mener at russetiden hindrer integrering:- Hadde dette vært 10-15 år tilbake i tid, kunne jeg kanskje vært enig, men i dag drikker innvandrerungdommen i stor stil i russetiden og er med på feiringen, sier Bouras.- Jeg er buddhist og drikker ikke, men jeg syns ikke drikkepresset er plagsomt, og jeg føler ikke på noen måte at jeg ikke er med på det som skjer i russetiden. Tvert imot, sier rødruss Ishita Barua (19) ved Oslo katedralskole til NTB.De norske russevenninnene hennes, Anna Christensen (18) og Ingrid Larsen (18) nikker:- Vårt inntrykk er at russ med innvandrerbakgrunn er med på russefeiringen på lik linje med oss, sier jentene. Ga opp Som en del av sin doktorgradsavhandling har forsker Schultz intervjuet åtte innvandrerungdommer med muslimsk bakgrunn - fire jenter og fire gutter - før, under og etter russetiden deres. Alle de åtte hadde kjøpt russeutstyr og var i utgangspunktet innstilt på å være med på russefeiringen, men det var bare de fire innvandrerguttene som endte opp med å delta i feiringen. Det var fordi de drakk vesentlig mer alkohol enn de pleide. Alkoholen var altså inngangsbilletten for å bli integrert, sier Schultz. For de fire innvandrerjentene ble historien en helt annen. Ingen av dem drakk alkohol, og de følte alle at de ikke kunne delta i feiringen fordi det meste dreide seg om alkohol og festing. En av jentene satset friskt med å gå med både russedress og hijab, men hun hengte raskt fra seg russedressen fordi hun syntes det var ubehagelig når så mange mennesker, særlig innvandrere, så etter henne på gaten.På lik linje Lederen i Ungdom Mot Vold tror ikke at Schultz forskning er representativ. Han mener at ungdom med minoritetsbakgrunn ikke trenger å drikke for å bli inkludert.- Vi i Ungdom Mot Vold har samarbeidet med russen i mange år, og vi ser at innvandrerungdom deltar i russefeiringen på lik linje med etniske nordmenn. Selvsagt fins det innvandrerungdom som ikke drikker, akkurat som det fins etniske nordmenn som ikke gjør det, sier Bouras. (NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer