Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russevoldtekt kan ha vært hevn

Russen er rystet etter at ei russejente fra Moss har anmeldt to ukjente russ for voldtekt. Motivet kan være hevn for en voldtekt på Tryvann i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russejente vodtektsanmeldte to medruss

MOSS (Dagbladet): Voldtekten skal ha skjedd under et arrangement på Fredriksten festning natt til 1. mai. Jenta har forklart at hun ble oppsøkt av to gutter da hun var på toalettbesøk i skogen. De to skal ha voldtatt henne. Gjerningsmennene er beskrevet som en blåruss og en rødruss.

-  Jenta er veldig preget av det som skjedde, sier kriminalsjef i Halden Ole Hermansen.

Det var rundt 800 russ på treffet. Jenta kjente ikke gjerningsmennene. I anmeldelsen sier hun at det skal finnes en russeknute blant Oslo-russ, som oppnås ved å banke opp og voldta en russ fra Moss.

-  Vi har fått opplysninger om slike russekrav i forbindelse med denne saken, sier Hermansen. Han har tidligere i år hørt rykter om slike knuteregler, og vil gjerne ha tips fra avgangselever.

-  De som vet mest, og som kan hjelpe oss best i denne saken, er russen selv. Nå håper jeg de står fram og forteller det de vet.

I Moss har det i flere måneder gått rykter om at russejenter fra byen kan bli utsatt for en hevnvoldtekt.

-  Ekkelt

TRIST OG EKKELT: Mosse-russ Maybritt Teigen (18) (f.v), Ulrikke Bjerke (19) og Kerstin Ramsjø (19) er sjokkert over den angivelige voldtekten. -  Det er veldig trist og ekkelt når noe slikt skjer med en person fra nærmiljøet, sier Maybritt Teigen. Alle foto: Bjørn Langsem
TRIST OG EKKELT: Mosse-russ Maybritt Teigen (18) (f.v), Ulrikke Bjerke (19) og Kerstin Ramsjø (19) er sjokkert over den angivelige voldtekten. - Det er veldig trist og ekkelt når noe slikt skjer med en person fra nærmiljøet, sier Maybritt Teigen. Alle foto: Bjørn Langsem Vis mer

Mosse-russ Maybritt Teigen (18), Ulrikke Bjerke (19) og Kerstin Ramsjø (19) var på festen på Fredriksten, og ble sjokkert da de hørte om voldtektsanmeldelsen.

-  Det er veldig trist og ekkelt når noe slikt skjer med noen fra nærmiljøet, sier Maybritt Teigen.

-  Har det skjedd én gang, kan det skje igjen, sier Kerstin Ramsjø.

-  Vi skal til Tryvann denne helga, og man blir litt skeptisk etter at noe slik har skjedd. Jeg kommer aldri til å gå alene der, sier Ramsjø.

Jentene har hørt at det skal være en uoffisiell russeknute i Oslo som går ut på å banke opp og voldta en Mosse-russ.

-  Mange snakker om at det finnes slike knuter, men vi vet ikke om det faktisk stemmer.

Fryktet voldtektsknute

I Moss har det i flere måneder gått rykter om at Oslo-russen skal ha hatt en uoffisiell voldtektsknute. Bakgrunnen for ryktet var at ei jente fra Oslo skal ha blitt voldtatt av en russ fra Moss for noen år tilbake. I oktober i fjor skrev ei jente om voldtektsfrykten på et diskusjonsforum:

«Det er en skole i Oslo som har det å voldta en mosseruss som knute. Dette er noe jeg har hørt, men ... likevel. Det overrasker ikke. Burde vi ikke gjøre noe?»

Også russepresident i Moss, Helene Lunde, har hørt ryktet. Det finnes ingen offisielle knuteregler som oppfordrer til vold.

-  Men det finnes også uoffisielle knuteregler, og de kan være problemet, sier Lunde.

-  Denne uoffisielle knuten skal ha blitt innført da en mosseruss voldtok en russ fra Oslo for noen år siden. Som hevn skal Oslo-russen ha innført en uoffisiell russeknute som oppfordrer til å banke eller voldta en mosseruss, sier hun.

En 19 år gammel russejente fra Oslo skal ha blitt voldtatt på et russetreff på Tryvann i Oslo i mai 2001, og i 2004 skal også ei russejente ha blitt voldtatt på et liknende treff på Tryvann.

Sjokkert

-  Jeg kjente ikke til dette ryktet, og er fortvilet over både voldtekten og det at den knyttes til russen i Oslo. Det er forferdelig at ei jente er voldtatt, og enda verre blir det hvis noen tror at dette er akseptert av russen, sier Erikha Harket, PR-sjef for russen i Oslo og Akershus. Det har de siste åra vært flere voldtektsanmeldelser i forbindelse med russearrangement.

-  Det som skjedde i Halden er forferdelig, og det har ingenting med russefeiring eller russeknuter å gjøre, sier Erikha Harket.

UOFFISIELL KNUTEREGEL? Russepresident i Moss - Helene Lunde - og visepresident Katrine Klyve har hørt at det skal eksistere uoffisielle russeknuter rettet mot mosseruss.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media