Russevoldtekt kan ha vært hevn

Russen er rystet etter at ei russejente fra Moss har anmeldt to ukjente russ for voldtekt. Motivet kan være hevn for en voldtekt på Tryvann i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russejente vodtektsanmeldte to medruss

MOSS (Dagbladet): Voldtekten skal ha skjedd under et arrangement på Fredriksten festning natt til 1. mai. Jenta har forklart at hun ble oppsøkt av to gutter da hun var på toalettbesøk i skogen. De to skal ha voldtatt henne. Gjerningsmennene er beskrevet som en blåruss og en rødruss.

-  Jenta er veldig preget av det som skjedde, sier kriminalsjef i Halden Ole Hermansen.

Det var rundt 800 russ på treffet. Jenta kjente ikke gjerningsmennene. I anmeldelsen sier hun at det skal finnes en russeknute blant Oslo-russ, som oppnås ved å banke opp og voldta en russ fra Moss.

-  Vi har fått opplysninger om slike russekrav i forbindelse med denne saken, sier Hermansen. Han har tidligere i år hørt rykter om slike knuteregler, og vil gjerne ha tips fra avgangselever.

-  De som vet mest, og som kan hjelpe oss best i denne saken, er russen selv. Nå håper jeg de står fram og forteller det de vet.

I Moss har det i flere måneder gått rykter om at russejenter fra byen kan bli utsatt for en hevnvoldtekt.

-  Ekkelt

TRIST OG EKKELT: Mosse-russ Maybritt Teigen (18) (f.v), Ulrikke Bjerke (19) og Kerstin Ramsjø (19) er sjokkert over den angivelige voldtekten. -  Det er veldig trist og ekkelt når noe slikt skjer med en person fra nærmiljøet, sier Maybritt Teigen. Alle foto: Bjørn Langsem
TRIST OG EKKELT: Mosse-russ Maybritt Teigen (18) (f.v), Ulrikke Bjerke (19) og Kerstin Ramsjø (19) er sjokkert over den angivelige voldtekten. - Det er veldig trist og ekkelt når noe slikt skjer med en person fra nærmiljøet, sier Maybritt Teigen. Alle foto: Bjørn Langsem Vis mer

Mosse-russ Maybritt Teigen (18), Ulrikke Bjerke (19) og Kerstin Ramsjø (19) var på festen på Fredriksten, og ble sjokkert da de hørte om voldtektsanmeldelsen.

-  Det er veldig trist og ekkelt når noe slikt skjer med noen fra nærmiljøet, sier Maybritt Teigen.

-  Har det skjedd én gang, kan det skje igjen, sier Kerstin Ramsjø.

-  Vi skal til Tryvann denne helga, og man blir litt skeptisk etter at noe slik har skjedd. Jeg kommer aldri til å gå alene der, sier Ramsjø.

Jentene har hørt at det skal være en uoffisiell russeknute i Oslo som går ut på å banke opp og voldta en Mosse-russ.

-  Mange snakker om at det finnes slike knuter, men vi vet ikke om det faktisk stemmer.

Fryktet voldtektsknute

I Moss har det i flere måneder gått rykter om at Oslo-russen skal ha hatt en uoffisiell voldtektsknute. Bakgrunnen for ryktet var at ei jente fra Oslo skal ha blitt voldtatt av en russ fra Moss for noen år tilbake. I oktober i fjor skrev ei jente om voldtektsfrykten på et diskusjonsforum:

«Det er en skole i Oslo som har det å voldta en mosseruss som knute. Dette er noe jeg har hørt, men ... likevel. Det overrasker ikke. Burde vi ikke gjøre noe?»

Også russepresident i Moss, Helene Lunde, har hørt ryktet. Det finnes ingen offisielle knuteregler som oppfordrer til vold.

-  Men det finnes også uoffisielle knuteregler, og de kan være problemet, sier Lunde.

-  Denne uoffisielle knuten skal ha blitt innført da en mosseruss voldtok en russ fra Oslo for noen år siden. Som hevn skal Oslo-russen ha innført en uoffisiell russeknute som oppfordrer til å banke eller voldta en mosseruss, sier hun.

En 19 år gammel russejente fra Oslo skal ha blitt voldtatt på et russetreff på Tryvann i Oslo i mai 2001, og i 2004 skal også ei russejente ha blitt voldtatt på et liknende treff på Tryvann.

Sjokkert

-  Jeg kjente ikke til dette ryktet, og er fortvilet over både voldtekten og det at den knyttes til russen i Oslo. Det er forferdelig at ei jente er voldtatt, og enda verre blir det hvis noen tror at dette er akseptert av russen, sier Erikha Harket, PR-sjef for russen i Oslo og Akershus. Det har de siste åra vært flere voldtektsanmeldelser i forbindelse med russearrangement.

-  Det som skjedde i Halden er forferdelig, og det har ingenting med russefeiring eller russeknuter å gjøre, sier Erikha Harket.

UOFFISIELL KNUTEREGEL? Russepresident i Moss - Helene Lunde - og visepresident Katrine Klyve har hørt at det skal eksistere uoffisielle russeknuter rettet mot mosseruss.