Russisk advarsel om økt terrorfare ved norskegrensen

Russisk sikkerhetstjeneste (FSB) sendte mandag kveld ut varsel om økt terrorfare til innbyggerne i grenseområdene mot Norge. PST sier de ikke er bekymret.

ADVARER OM TERRORFARE: PST frykter ikke at terrorister kan ha tatt seg over Storskog, selv om russisk sikkerhetstjeneste har advart om økt terrorfare i grenseområdene mot Norge.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ADVARER OM TERRORFARE: PST frykter ikke at terrorister kan ha tatt seg over Storskog, selv om russisk sikkerhetstjeneste har advart om økt terrorfare i grenseområdene mot Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dat var Independent BarentsObserver som først omtalte den spesielle advarselen, som mandag ble lagt ut på nettstedet til kommunen Petsjenga Rajon.

Innbyggerne i grensebyene Nikel og Zapoljarnij blir oppfordret til å være oppmerksomme på mistenkelige personer fra Nord-Kaukasus og Sentral-Asia blant de mange asylsøkerne som er ankommet grenseområdene.

- På grunn av den store strømmen av flyktninger fra Midtøsten gjennom Petsjenga, kan det ikke utelukkes at noen prøver å utførte terrorhandlinger i området, heter det i advarselen fra FSBs grensekontroll.

Videre oppfordres folk til å henvende seg til FSB dersom de ser mistenkelige personer.

- Ikke bekymret I forrige uke kom det nesten 800 asylsøkere fra Russland til Norge over grensen ved Storskog i Finnmark. Rundt halvparten av disse var afghanske, mens snaut 100 kommer fra Syria. Bare noen få kom fra de sentralasiatiske statene Usbekistan og Tadsjikistan, skriver VG.

Informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det ikke er grunn til å frykte terror på den norske siden av grensen.

- Vi vet ikke om de (FSB) har andre informasjonskilder enn vi har. Så langt er vi ikke bekymret. Vi har ikke sett noen IS-sympatisører som er kommet til landet blant strømmen av flyktninger, sier Bernsen til Independent Barents Observer.

Han vil ikke si noe om hvorvidt PST er blitt informert om FSBs terrorvarsel.

- Vi kommenterer aldri hvordan vi samarbeider med andre lands etterretningstjenester, sier Bernsen.

Stadig flere Mandag ble det satt dagsrekord med 174 asylsøkere over Storskog, og totalt har over 3 000 flyktninger og migranter valgt veien via Russland og inn til Norge i år.

Storskog er det eneste stedet langs den 196 kilometer lange grensen mellom Norge og Russland som kan krysses. Økningen i antallet asylsøkere til Finnmark skaper ekstra utfordringer siden det er stor mangel på både overnattingsplasser og kapasitet i helsevesenet i området.

Det bygges nå en brakkeleir ved flyplassen i Kirkenes som skal fungere som registreringssenter. Deretter fraktes asylsøkerne sørover.

- Vi tømmer Kirkenes fortløpende, sa direktør Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet mandag. 

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram