Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland-etterforskningen

Russisk advokat som møtte Trump jr. innrømmer at hun er Kreml-informant

President Donald Trumps sønn møtte advokaten i Trump Tower under valgkampen.

MØTTE INFORMANT: USAs president, Donald Trump, sammen med tre av barna, (f.v.) Eric, Ivanak og Donald Trump junior. Foto: REX/Shutterstock
MØTTE INFORMANT: USAs president, Donald Trump, sammen med tre av barna, (f.v.) Eric, Ivanak og Donald Trump junior. Foto: REX/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I juni 2016 hadde Donald Trumps sønn, Donald Trump junior, et møte i Trump Tower i New York med den russiske advokaten Natalia V. Veselnitskaya. Trump jr. kom til møtet sammen med Trumps daværende valgkampsjef og nå bedragerisiktede, Paul Manafort, og Trumps svigersønn, Jared Kushner.

Før møtet var de blitt lovet lovet kompromitterende informasjon om Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton, og i juli delte han selv en epostutveksling mellom seg selv og en person som lovet «ødeleggende informasjon» om Hillary Clinton.

Opplysningene om møtet skapte stor oppstandelse. Det er også blitt en del av den såkalte Russland-etterforskningen hvor Robert Mueller blant annet etterforsker om det var noen form for samarbeid mellom Trump-leiren og russiske myndigheter for å påvirke det amerikanske presidentvalget.

INNRØMMER INFORMANTROLLE: Den russiske advokaten Natalia Veselnitskaya. Foto: AP Photo/Dmitry Serebryakov, file
INNRØMMER INFORMANTROLLE: Den russiske advokaten Natalia Veselnitskaya. Foto: AP Photo/Dmitry Serebryakov, file Vis mer

Innrømmer informantrolle

I et intervju med NBC News innrømmer Veselnitskaya at hun ikke bare er en privatpraktiserende advokat, men også en informant for den mektige, russiske riksadvokaten, Jurij Tsjajka. Fram til nå har hun benektet at hun hadde bånd til russiske myndigheter.

- Jeg er en advokat, og jeg er en informant. Siden 2013 har jeg aktivt kommunisert med kontoret til den russiske riksadvokaten, sier Veselenitskaya, ifølge New York Times.

Dette utløser nye spørsmål om hvem hun egentlig representerte da hun møtte Kushner, Manafort, Trump jr. og andre i Trump Tower.

- Jeg opererer uavhengig av alle myndighetsinstitusjoner. Jeg har ikke noen relasjon til Tsjajka, hans representanter eller hans institusjoner annet en de som er relatert til min profesjonelle funksjon som advokat, skrev Veselnitskaya i en uttalelse til justiskomiteen i det amerikanske senatet i november.

Putin-opposisjon

Imidlertid viser eposter, som NBC News har fått tilgang til, at forholdet mellom advokaten og Tsjajka er langt tettere enn det hun tidligere har beskrevet. E-postene skal ha blitt skaffet til veie av organisasjonen Dossier. Det er en organisasjon grunnlagt av den tidligere oligarken Mikhail B. Khodorkovskij, som nå er en framtrendende opposisjonell til Russlands president, Vladimir Putin.

Ifølge Veselnitskaya ble e-postkontoen hennes hacket tidligere i år. Russiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert anklagene.

E-postkorrespondansen viser hvordan Tsjaika svarte da amerikanske myndigheter i 2014 ba om hjelp i en bedragerisak mot eiendomsselskapet Prevezon Holdings, som eies av den russiske forretningsmannen Denis P. Katsyv. Veselnitskaya skal ha hatt en lederrolle i Katsyvs forsvarsteam.

Amerikanske myndigheter siktet Katsyvs selskap i 2013 for hvitvasking. De ba også om at russiske myndigheter overleverte dokumenter fra russiske banker og skattemyndigheter. E-postene indikerer at Tsjaikas medarbeidere jobbet tett sammen me Veselnitskaya. Seinere hevdet en dommer at russiske myndigheter «foraktet» den amerikanske forespørselen om utlevering av bevismateriale.

IKKE NÅDIG: Trump omtaler FBI sin Russlandetterforskning som en heksejakt etter at hans advokat Michael Cohen fikk sitt kontor ransaket i helgen. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media