Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk «agent» løslatt

Den russiske våpenforkjemperen Maria Butina er løslatt, melder CNN. Hun erkjente seg skyldig i å ha fungert som uregistrert lobbyist, og har sonet i 15 måneder.

LØSLATT: Russiske Maria Butina er løslatt fra amerikansk fengsel, opplyser advokaten hennes. Foto: AP / NTB scanpix
LØSLATT: Russiske Maria Butina er løslatt fra amerikansk fengsel, opplyser advokaten hennes. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Butina vil nå etter alt å dømme bli deportert til Russland. Hun er opprinnelig fra byen Barnaul i Sibir.

Den 30 år gamle kvinnen ble pågrepet i juli 2018. I april ble hun dømt til 18 måneders fengsel for på ulovlig vis å ha infiltrert den amerikanske våpenorganisasjonen NRA og knyttet kontakter med republikanske politikere.

Påtalemyndigheten mener at selv om hun arbeidet i full åpenhet og ikke var knyttet til russisk etterretning, utgjorde hun en trussel mot USA. Butina kom til landet på et studentvisum i 2016.

Russiske myndigheter hevder at Maria Butina er utsatt for en heksejakt, og russisk UD har ført en kampanje for henne i sosiale medier under slagordet «Løslat Maria Butina».

Blant dem hun har hatt kontakt med i USA, var president Donald Trump, noe som skjedde under et valgkamparrangement i forkant av valget i 2016.

Butina har selv hevdet at hun har ønsket en framtid i internasjonal politikk, og at det hun har ønsket, var å bedre forholdet mellom Russland og USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media