Russisk angrep: - Pinlig

Russiske styrker brukte 48 millioner kroner på å bekjempe grusvei, skriver Ukraina-rådgiver. - I så fall meningsløs våpenbruk, sier norsk ekspert.

KRATER: En video skal vise etterdønningen av det som skal være et russisk missilangrep i det ukrainske fylket Poltava. Video: AP / Telegram. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Dagbladet har tidligere skrevet om Russlands feilrate på sine avanserte missiler: Opptil 60 prosent, ifølge tjenestepersoner i Pentagon.

Det kan skyldes alt fra menneske- og utskytningsfeil, til svakheter i konstruksjonen og dårlig vedlikehold. Krevende værforhold kan også spille inn, sa eksperter til Dagbladet i mars.

Nå har rådgiveren til den ukrainske innenriksministeren, Anton Herasjtsjenko, lagt ut en video som skal vise en ny, real bommert.

48 millioner i grus?

Videoen er lagt ut på Telegram-kanalen hans. Den viser etterdønningen av det som skal være et russisk missilangrep i Poltava fylke, som ligger mellom hovedstaden Kyiv og Kharkiv: Et stort krater midt i en landevei.

Herasjtsjenko oppgir at det skal være brukt et Kalibr-kryssermissil, som formentlig koster fem millioner dollar, tilsvarende 48 millioner norske kroner, per skudd.

- Det virker ikke urimelig når man ser hvor stort krateret er, sier den svenske oberstløytnanten Joakim Paasikivi ved Försvarshögskolan, til Expressen.

- Det er altså blitt brukt kanskje fem millioner dollar på å bekjempe sju meter med grusvei. Tja, om man ikke har noe bedre å bruke penger på, så kanskje. Men jeg tror de åpenbart ikke evner å skyte presisjonsvåpen fra russisk side. Dette er en riktig pinlig hendelse, sier han.

- Hvor pinlig?

- Jeg håper noen får sparken.

Ifølge Herasjtsjenko fikset en bulldoser veien samme dag.

BOMBES: En video skal vise byen Pisky ved fronten i Ukraina når den bombes av russiske styrker. Video: Twitter. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

Potensielle feil

Dagbladet har sendt videoen til førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen. Han sier at dersom det er brukt et Kalibr-missil, var det «helt sikkert ikke ment for å skyte i stykker et stykke grusvei».

- Det vil både være ganske raskt å reparere, og så vidt jeg kan se, enkelt for de fleste militære kjøretøy å kjøre rundt, sier han.

- Så hvis det virkelig var hensikten å skyte i stykker veien, er dette en meningsløs bruk av denne typen kostbare våpen, fortsetter Haga.

Han forteller at flere ting kan ha gått galt, og peker på to potensielle feilkilder:

  1. Russerne kan ha hatt feil koordinater, det vil si at de har truffet der de siktet, men ikke siktet på målet de mente å treffe.
  2. Styringssystemet til missilet kan ha sviktet, så det har falt ned et annet sted enn der det skulle.

Det er også usikkert om ukrainske soldater befant seg på veien da trefningen kom, men Herasjtsjenko har ikke meldt om skadde som følge av angrepet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer