Krigen i Ukraina:

Russisk avhopper: - Alt er løgn

Fallskjermjegeren Pavel Filatiev har rømt Russland etter at han langet ut mot Putins krig i Ukraina.

FRIGJØRING: Russlands president Vladimir Putin har gang på gang fremmet krigen i Ukraina som en frigjøringskrig . Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
FRIGJØRING: Russlands president Vladimir Putin har gang på gang fremmet krigen i Ukraina som en frigjøringskrig . Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 33-årige fallskjermjegeren tjenestegjorde i det 56. fallskjermregimentet i det russiske luftvåpenet, skriver CNN, som har snakket med avhopperen på en hemmelig lokasjon.

Onsdag 24. august var det nøyaktig seks måneder siden Russland invaderte Ukraina 24. februar i vinter.

Filatiev tjenestegjorde under invasjonen, blant annet i kamper rundt og i byen Kherson sør-øst i Ukraina. Han ble siden skadet og sendt hjem til Russland.

For to uker siden postet han en 141 sider lang dagbok på det russiske sosiale mediet VKontakte. En rekke medier, blant annet The Guardian og Washington Post, har publisert utdrag fra dagboka.

Ifølge CNN er Filatiev den første russiske soldaten som har kritisert invasjonen av Ukraina.

- Vi skjønte at vi ble dratt inn i en alvorlig konflikt hvor vi simpelthen ødela landsbyer og faktisk ikke frigjorde noen, sier Filatiev til den amerikanske nyhetskanalen.

- Mange forsto ikke begrunnelsen myndighetene prøvde å gi oss. Vi skjønte at alt er en løgn, sier han og legger til:

- Vi ødelegger bare fredelige liv. Det var et faktum som spilte ekstremt inn på vår moral. Følelsen av at vi ikke handlet godt.

FRONTEN: Video skal vise byen Pisky ved fronten i Ukraina som bombes av russiske styrker. Video: Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Barbarer

I dagbokutdragene som The Guardian omtaler sammenlikner Filatiev russernes angrep mot Kherson med barbarenes plyndringer av Roma i antikken.

- Har du noen gang sett maleriene av barbarene som plyndrer Roma? Det er den beste måten å beskrive det som foregikk rundt meg, skriver han om russiske styrkers inntog i den ukrainske byen.

Overfor CNN forteller den tidligere fallskjermjegeren at Russland er et korrupt regime som undertrykker innbyggerne. Filatiev sier også at de russiske soldatene er elendig utstyrt.

- Brakkene våre er omtrent 100 år gamle og har ikke plass til alle våre tjenestemenn, sier han.

- Alle våpnene våre er fra krigen i Afghanistan, legger han til med referanse til Sovjetunionens invasjon og okkupasjon av Afghanistan fra 1979 til 1989.

Veteranen i eksil forteller også at russiske tropper kunne gå uten mat i dagesvis.

- Idiotisk

Filatiev levner lite tvil om at hva han mener om Putin-regimets beslutning om å invadere Ukraina.

- Nå som jeg er borte derfra og ikke har et våpen på meg tenker jeg at dette er det verste, mest idiotiske våre myndigheter kunne ha gjort.

- Jeg vet ikke hvor myndighetene fører oss. Hva blir det neste? Atomkrig?

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer