OPP I RØYK: Narvik i brann etter tysk bombing i juni 1940. Foto: SCANPIX
OPP I RØYK: Narvik i brann etter tysk bombing i juni 1940. Foto: SCANPIXVis mer

- Russisk ballerina spionerte for tyskerne - bidro til Narviks fall

Kan ha spilt avgjørende rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En vakker russisk ballettdanserinne kan ha spilt en avgjørende rolle da tyskerne til slutt erobret Narvik i 1940, ifølge dokumenter fra den britiske etterretningen MI5.

Opplysningene kaster nytt lys over rollen til den påståtte spionen som i Norge levde under navnet Marina Lie.

To tyske agenter i britisk fangenskap fortalte om Lies spionoppdrag, ifølge dokumentene som ble frigitt torsdag. Hun skal ha blitt sendt til den britiske generalen Claude Auchinlecks hovedkvarter i Tromsø i 1940. Her klarte hun angivelig å få tak i planene for angrepene mot de tyske styrkene i Narvik, noe som gjorde det lettere for tyskerne å forsvare seg.

De alliertes tilbaketrekking fra Narvik førte senere til at Winston Churchill erstattet Neville Chamberlain som britisk statsminister, ifølge avisa The Guardian.

Lies virkelige navn var Marina Aleksejevna Gubonina, ifølge en bok av Anne Lene Lie som utkom i 2000. I MI5s dokumenter omtales hun også som Marina Lee.

Dokumentene viser at den britiske etterretningstjenesten i flere år forsøkte å få påstandene om ballerinaens spionoppdrag endelig bekreftet, uten at dette lyktes.

(NTB)