<strong>PEPRET MED KULEHULL:</strong> Her er kulehullene som viser gjengens brutale angrep på nattklubben Purga i Murmansk i fjor sommer. Gjengens leder Oleg Zjdanov (innfelt) er nå i Tromsø-politiets varetekt, etter å ha blitt arrestert på Tromsø lufthavn Langnes lørdag 1. juni. Foto: Nordlys/russisk politi
PEPRET MED KULEHULL: Her er kulehullene som viser gjengens brutale angrep på nattklubben Purga i Murmansk i fjor sommer. Gjengens leder Oleg Zjdanov (innfelt) er nå i Tromsø-politiets varetekt, etter å ha blitt arrestert på Tromsø lufthavn Langnes lørdag 1. juni. Foto: Nordlys/russisk politi Vis mer

Russisk bandeleder tatt i Tromsø

Interpol-etterlyste Oleg Zjdanov tatt på flyplassen. Banden hans skal stå bak nattklubb-skyting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Nordlys): En gjengleder fra Murmansk ble for få dager siden arrestert på Tromsø lufthavn Langnes, melder Nordlys.no.

Da hadde den arresterte russeren Oleg Zjdanov, født 1966, vært etterlyst av Interpol siden 30. mars i år.

Kriminelle forhold Banden han ifølge russisk politi er leder av, er oppkalt etter ham og er mistenkt for å stå bak en rekke kriminelle forhold i den nordvestrussiske havnebyen på Kolahalvøya.

Det opplyser politiet i Murmansk på sine egne nettsider.

Zjdanovskij-banden skal blant annet ha stått bak skyting på nattklubben Purga i Murmansk i fjor sommer, der én person ble drept, skriver flere russiske medier, deriblant Ria Novosti.

Russisk politi opplyser at gjenglederen stakk av fra Russland i desember i fjor, da en av hans nærmeste i kretsen rundt ham ble tatt av politiet.

Stoppet på flyplassen Det har utgått en internasjonal arrestordre, noe som gjorde at han til slutt ble stoppet på flyplassen i Tromsø.

- En russisk borger kom reisende med fly fra London til Tromsø på lørdag. Han var etterlyst via Interpol. Politiet i Tromsø ble varslet om at han var på flyet og at han var ønsket pågrepet. Politiet pågrep ham ved ankomst her, forteller politiadvokat Elin Nordgård Strand i Troms politidistrikt til Nordlys.

Hun forteller at mannen nå er i Tromsø-politiets varetekt.

- På anmodning fra russiske myndigheter har vi begjært ham varetektsfengslet. Det fikk vi medhold i, med bakgrunn i at det var fare for at han kunne stikke av igjen, sier Strand til Nordlys.

Siktet for utpressing og gjengdeltagelse Det ble gjennomført rettsmøte tirsdag denne uka.

- Det som skjer nå er at Russland har fire uker på seg til å framsette en anmodnig om utlevering, sier Strand.

Hun legger til at pågripelsen var udramatisk. Ifølge de opplysningene Troms politidistrikt har fått, er mannen siktet for minst to forhold:

- Han er siktet for utpressing i Russland og for å ha deltatt i en organisert kriminell gruppe, opplyser politiadvokaten.

Ifølge russisk politi skal denne gruppa ha organisert seg i 2008. De skal ha tatt i bruk våpen som en viktig del av sin virksomhet.
Koblet til 19 straffbare forhold Russisk politi kobler Zjdanovs bande til 19 straffbare forhold. De er sparsomme med å gi ut flere opplysninger, i fare for å «hjelpe» de ni andre i banden som også er i politiets søkelys.

Tre personer skal være holdt i husarrest, koblet til det kriminelle nettverket i Murmansk, melder Murmansk-politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer