Russisk bank reddet Le Pens parti med lån

Det ytterliggående partiet Nasjonal Front i Frankrike har lånt ni millioner euro fra en russisk bank med nære forbindelser til eliten i Kreml.

PENGENØD: Ytre høyre i Frankrike fikk ikke lånt penger i europeiske banker. Nasjonal Front (FN) og partilederen Marine Le Pen måtte til slutt låne penger i en russisk bank med gode forbindelser til Kreml. Bildet er fra et pressemøte i Nanterre tidligere denne måneden. Foto: AFP / Scanpix / ERIC FEFERBERG
PENGENØD: Ytre høyre i Frankrike fikk ikke lånt penger i europeiske banker. Nasjonal Front (FN) og partilederen Marine Le Pen måtte til slutt låne penger i en russisk bank med gode forbindelser til Kreml. Bildet er fra et pressemøte i Nanterre tidligere denne måneden. Foto: AFP / Scanpix / ERIC FEFERBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

First Czech Russian Bank (FCRB) innvilget i slutten av desember lånet på ni millioner euro, om lag 76 millioner kroner, til Nasjonal Front (FN), som ledes av Marine Le Pen. Første del av lånet, to millioner euro, er hittil utbetalt. Dette avslørte det undersøkende, franske nettstedet Mediapart nylig.

Banken eies de facto av Roman Popov, en finansmann som har tette bånd til den politiske eliten i Russland.

Gode forbindelser Lånet ble ordnet av Jean-Luc Schaffhauser, som sitter i Europaparlamentet for FN. Han har gode forbindelser til Russland.

- Vi hadde vært på utkikk etter et lån i lang tid, nemlig for å betale for våre valgkamper. Vår bank, som mange andre franske og europeiske banker, nektet kategorisk å låne en eneste cent til FN eller til FNs kandidater, uttaler Wallerand de Saint-Just, kassereren i partiet, til Mediapart.

- Så, herr Schaffhauser, som lenge har hatt gode forbindelser i Russland, sa: «La meg gå og se denne banken.»

«Skandaløst» Partilederen Marine Le Pen sier til avisa Le Monde at FN forsøkte å få lån i asiatiske, italienske, spanske og amerikanske banker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer