Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk bank reddet Le Pens parti med lån

Det ytterliggående partiet Nasjonal Front i Frankrike har lånt ni millioner euro fra en russisk bank med nære forbindelser til eliten i Kreml.

PENGENØD: Ytre høyre i Frankrike fikk ikke lånt penger i europeiske banker. Nasjonal Front (FN) og partilederen Marine Le Pen måtte til slutt låne penger i en russisk bank med gode forbindelser til Kreml. Bildet er fra et pressemøte i Nanterre tidligere denne måneden. Foto: AFP / Scanpix / ERIC FEFERBERG
PENGENØD: Ytre høyre i Frankrike fikk ikke lånt penger i europeiske banker. Nasjonal Front (FN) og partilederen Marine Le Pen måtte til slutt låne penger i en russisk bank med gode forbindelser til Kreml. Bildet er fra et pressemøte i Nanterre tidligere denne måneden. Foto: AFP / Scanpix / ERIC FEFERBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

First Czech Russian Bank (FCRB) innvilget i slutten av desember lånet på ni millioner euro, om lag 76 millioner kroner, til Nasjonal Front (FN), som ledes av Marine Le Pen. Første del av lånet, to millioner euro, er hittil utbetalt. Dette avslørte det undersøkende, franske nettstedet Mediapart nylig.

Banken eies de facto av Roman Popov, en finansmann som har tette bånd til den politiske eliten i Russland.

Gode forbindelser
Lånet ble ordnet av Jean-Luc Schaffhauser, som sitter i Europaparlamentet for FN. Han har gode forbindelser til Russland.

- Vi hadde vært på utkikk etter et lån i lang tid, nemlig for å betale for våre valgkamper. Vår bank, som mange andre franske og europeiske banker, nektet kategorisk å låne en eneste cent til FN eller til FNs kandidater, uttaler Wallerand de Saint-Just, kassereren i partiet, til Mediapart.

- Så, herr Schaffhauser, som lenge har hatt gode forbindelser i Russland, sa: «La meg gå og se denne banken.»

«Skandaløst»
Partilederen Marine Le Pen sier til avisa Le Monde at FN forsøkte å få lån i asiatiske, italienske, spanske og amerikanske banker.

- Det første tilsagnet vi klarte å få, tok vi, og vi er veldig glade. Det som er skandaløst er at franske banker ikke vil låne oss, sier hun.

Russisk-vennlig
Schauffhauser var en av noen få medlemmer av Europaparlamentet som dro til de russisk-støttede utbryterne i Donetsk og Lugansk i Ukraina for å observere de omstridte «valgene» der. Aymeric Chauprade, som er Le Pens utenrikspolitiske rådgiver, dro til Krim som observatør under folkeavstemninga om uavhengighet.
 
Chauprade dro tidligere i år til Wien til et møte med russiske utsendinger og representanter for andre partier på ytre høyre fløy fra Europa for å drøfte hvordan man skal bekjempe «europeisk liberalisme og homoseksualitet, skriver Le Monde.

Putin-vennlig
Le Pen avviser harmdirrende at lånet har noe som helst med politikken til partiet å gjøre.
 
- Vår politiske linje har ligget fast i lang tid, sier hun.
 
Og den politiske linja er russisk-vennlig. Hennes medlemmer i Europaparlamentet stemmer mot vedtak som er kritiske mot Russland. Le Pen har hyllet Russlands president, Vladimir Putin, for hans håndtering av Ukraina. Hun gir vestlige land skylda for krisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media