Krigen i Ukraina

Russisk «bøddel» drept

Den fryktede leiesoldaten Vladimir Andanov skal ha blitt drept i Ukraina.

SOLDAT: Vladimir Andanov avbildet i militæruniform med det russiske flagget på uniformen. Foto: Fredsbevareren
SOLDAT: Vladimir Andanov avbildet i militæruniform med det russiske flagget på uniformen. Foto: Fredsbevareren Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Både den russiske avisa Moskovskij Komsomolets og ukrainsk militære har meldt at Vladimir Andanov, også kalt «Vakha», er drept i Ukraina.

Flere russiske medier hevder Andanov trolig ble skutt av en snikskytter mens han utførte et spaningsoppdrag i Kharkiv, nordøst i Ukraina.

Ukrainsk militære mener at Andanov var i Ukraina som en del av den private militærgruppa Wagner-gruppa, også omtalt som «Vladimir Putins private hær».

Alvorlige anklager

Andanov har også tidligere deltatt i kamper øst i Ukraina. Han ble i 2015 anklaget for å ha drept sivile og krigsfanger i byen Loginova i Donbas-regionen i februar 2015.

Han har selv nektet for dette, ifølge BBC.

Den ukrainske databasen Fredsbevareren, som har listet opp det de mener er krigsforbrytere, har gitt ham kallenavnet bøddelen for sin rolle i det som skjedde i 2015.

I 2017 uttalte han til den russiske avisa Gazyeta Nomer Adeen at han hadde et ideologisk motiv for å kjempe i Ukraina. Årsaken var ifølge ham selv at farfaren hans hadde kjempet mot ukrainske nasjonalister under andre verdenskrig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer