Krigen i Ukraina

Russisk «bøddel» drept

Den fryktede leiesoldaten Vladimir Andanov skal ha blitt drept i Ukraina.

SOLDAT: Vladimir Andanov avbildet i militæruniform med det russiske flagget på uniformen. Foto: Fredsbevareren
SOLDAT: Vladimir Andanov avbildet i militæruniform med det russiske flagget på uniformen. Foto: Fredsbevareren Vis mer
Publisert

Både den russiske avisa Moskovskij Komsomolets og ukrainsk militære har meldt at Vladimir Andanov, også kalt «Vakha», er drept i Ukraina.

Flere russiske medier hevder Andanov trolig ble skutt av en snikskytter mens han utførte et spaningsoppdrag i Kharkiv, nordøst i Ukraina.

Ukrainsk militære mener at Andanov var i Ukraina som en del av den private militærgruppa Wagner-gruppa, også omtalt som «Vladimir Putins private hær».

Alvorlige anklager

Andanov har også tidligere deltatt i kamper øst i Ukraina. Han ble i 2015 anklaget for å ha drept sivile og krigsfanger i byen Loginova i Donbas-regionen i februar 2015.

Han har selv nektet for dette, ifølge BBC.

DELER VIDEO: Ukrainsk brigade har publisert denne videoen som de hevder viser et russisk helikopter som blir skutt ned av et skulderavfyrt luftvernmissil. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Den ukrainske databasen Fredsbevareren, som har listet opp det de mener er krigsforbrytere, har gitt ham kallenavnet bøddelen for sin rolle i det som skjedde i 2015.

I 2017 uttalte han til den russiske avisa Gazyeta Nomer Adeen at han hadde et ideologisk motiv for å kjempe i Ukraina. Årsaken var ifølge ham selv at farfaren hans hadde kjempet mot ukrainske nasjonalister under andre verdenskrig.

«Putins private hær»

BBC dokumenterte i fjor at Andanov deltok i kamper i Libya. Han skal også ha vært aktiv med Wagner-gruppa i Syria.

Andanov har selv nektet for å ha kjempet med Wagner-gruppa i Libya.

Wagner-gruppa, som han skal ha vært en del av før han ble drept, er kjent for menneskerettighetsbrudd og sine brutale metoder. De har tette bånd til Kreml og president Vladimir Putin.

DREPT: Vladimir Andanov til høyre. Foto: Fredsbevareren
DREPT: Vladimir Andanov til høyre. Foto: Fredsbevareren Vis mer

Gruppa ble startet av oligarken Jevgenij Prigozjin, som beskrives som en venn av Putin og også omtales som «Putins kokk».

De har tidligere blitt brukt i annekteringen av Krim-halvøya, og invasjonen av Luhansk-regionen i 2014.

UKRAINA: Fredag 3. juni er det 100 dager siden Russland invaderte Ukraina 24. februar - 100 dager preget av frykt, død, smerte og håp. Video: Reuters / AP / Verkhovna Rada of Ukraine / Telegram Vis mer

I februar ble det meldt at den paramilitære gruppa hadde fått beskjed om å rykke inn i Ukraina.

Det har blant annet blitt hevdet at gruppa i innledningen av krigen hadde et spesialoppdrag om å jakte Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer