UHELDIG:  Det er uheldig at mens vår store nabo bygger opp sin militære kapasitet i nord, gjør vi det motsatte, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
UHELDIG: Det er uheldig at mens vår store nabo bygger opp sin militære kapasitet i nord, gjør vi det motsatte, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Russisk bruk av norsk marinebase vekker oppsikt

Solgt på Finn i 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter la ut marinebasen Olavsvern ved Tromsø på Finn.no for salg i 2012. Den ble kjøpt av en norsk forretningsmann og er åpnet for russiske forskningsfartøy. Bruken skaper nå internasjonal oppmerksomhet.

Nyhetsmagasinet Newsweek skriver i en lengre artikkel at Norge trolig angrer på salget, og at det er stigende uro blant NATO-sjefer om at den vestlige forsvarsalliansen har åpnet sitt forsvar på denne måten, melder TV 2.

- Det er positivt at andre, utenfor Forsvaret, kan benytte anlegget til verdiskapende aktivitet, sa daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) da salget ble godkjent av Forsvarsdepartementet i 2013 med nåværende NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg som statsminister.

Det russiske nyhetsbyrået Sputnik har omtalt artikkelen, og peker nettopp på at det ironisk nok var Stoltenberg som var statsminister da forretningsmannen Gunnar Wilhelmsen kjøpte basen til langt under prisantydning. Forsvaret la basen ut til salg for 102 millioner kroner, tilslaget ble 38 millioner kroner.

- Det er uheldig at mens vår store nabo bygger opp sin militære kapasitet i nord, gjør vi det motsatte, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) til det amerikanske nyhetsmagasinet.

(NTB)