Russisk by begravet i aske

Enorm askesky etter vulkanutbrudd.

MYE ASKE: Sjivelutsj spyr ut aske, så langt er en hel by begravet i asken fra den store vulkanen. Foto: AP
MYE ASKE: Sjivelutsj spyr ut aske, så langt er en hel by begravet i asken fra den store vulkanen. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Flere vulkanutbrudd i den russiske regionen Kamtsjatka har ført til enorme askeskyer. Ifølge vulkanologer nyhetsbyrået AP har snakket med, er skyene 10 000 meter høye og sprer seg utover Stillehavet.

Byen Ust er begravet i aske og sikten er nede i noen få meter. Et tjukt lag av aske dekker hele byen. Byens 5000 innbyggere er bedt om å holde seg innendørs og ikke bevege seg ute. Skoler og offentlige bygninger holder stengt, veiene er heller ikke åpne på grunn av manglende sikt.

Det er vulkanene Klijutsjevskaja Sopka og Sjivelutsj som har hatt utbrudd. Førstnevnte er Eurasias høyeste vulkan og regnes som et hellig fjell av lokalbefolkningen.

Jen Burke, meterolog i Alaska, sier asken fra Sjivelutsj beveger seg over Beringstredet, og at det kan gå utover flytrafikken mellom Asia og Nord-Amerika.

- Foreløpig er det enkelt å unngå askeskyene, det er mulig å fly utenom slik at flyene er helt trygge, sier Burke til The Canadian Press.

Man frykter nå at flere vulkaner skal bli aktive. Vulkanen Gorely spyr ut gass, noe som ofte er et signal om et forestående utbrudd.

FRA VERDENSROMMET: Dette bildet er tatt fra den internasjonale romstasjonen. Der ser man de store vulkanene i området. Foto: NASA
FRA VERDENSROMMET: Dette bildet er tatt fra den internasjonale romstasjonen. Der ser man de store vulkanene i området. Foto: NASA Vis mer