Spionsaken

Russisk diplomat var her i minst to år

Diplomaten Aleksandr Stekolsjtsjikov (49) ble utvist fra Norge. Ifølge diplomatlistene har han hvert fall vært i landet siden 2018.

AMBASSADEN: Den russiske diplomaten ble bedt om å forlate landet. Torsdag forrige uke reiste han. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
AMBASSADEN: Den russiske diplomaten ble bedt om å forlate landet. Torsdag forrige uke reiste han. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke ble den russiske diplomaten Aleksandr B. Stekolsjtsjikov (49) utvist fra landet.

Diplomaten skal ha hatt kontakt med nordmannen som er siktet for å ha utlevert statshemmeligheter. Nordmannen er varetektsfengslet, og i kjennelsen kom det fram at han har erkjent å ta imot betaling for opplysninger.

Siden Stekolsjtsjikov er diplomat har han diplomatisk immunitet, som innebærer at han ikke kan straffeforfølges i Norge. Så da PST gikk til aksjon mot nordmannen på restauranten Villa Paradiso på Torshov i Oslo, midt under et møte med russeren, fikk han gå fri.

PST mener at russeren er en etterretningsoffiser, og politiadvokat Line Nyvoll Nygaard har tidligere uttalt at PST har informasjon som tilsier at det er blitt avholdt flere møter mellom russeren og den spionsiktede nordmannen.

Oppført i 2018-lista

Dagbladet har søkt i diplomatlistene fra 2010 og fram til i dag. Her er Stekolsjtsjikov og kona oppført blant de russiske diplomatene fra mai 2018. Da er han omtalt som «deputy commercial representative».

I åra mellom 2012 og fram til Stekolsjtsjikov ble oppført i diplomatlistene i 2018 er det ingen blant de russiske diplomatene som har denne tittelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer