Russisk fisk tvinges til Norge

TROMSØ (Dagbladet): Verdifulle russiske torskekvoter skaper ikke velstand i Russland, men er en gullgruve for norske redere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere norskeide selskaper leier eller selger gamle trålere til naboen i øst. Til gjengjeld må russerne forplikte seg til å levere fisken i Vest-Europa.

Dette framkommer i en ny rapport fra Fiskeriforskning i Tromsø. Forskerne viser også hvordan stadig mer torsk fryses om bord i trålerne. Deretter selges den fra fryselagre i Norge og rett ut på verdensmarkedet.

- Det er bygd opp en rekke fryseterminaler langs norskekysten, med kapasitet på mange tusen tonn. Frossenfisk selges på auksjoner til de som betaler best. Ofte til Kina, Canada og flere europeiske land, sier seniorforsker Frode Nilssen.

Til Norge

Mens norske redere kontrollerer russisk råstoff og sikrer seg store inntekter, skapes ikke én arbeidsplass i russernes kriserammede fiskeindustri.

- Kjøp og salg av fisk er svært gunstig for norske aktører. Men det er lovlig virksomhet, understreker Nilssen.

Russiske myndigheter har nå forsterket kravet om at landets fiskeflåte skal levere til egne havner. Men virkeligheten er en annen: I fjor havnet 75 prosent av den russiske torsken i Norge, viser tall fra Fiskeriforskning.

- Utbytting

Det er såkalte «bareboat-avtaler» som sikrer norsk kontroll: Nordmenn leier ut trålere til et russisk rederi for å høste av russiske kvoter. Så overtar russerne båtene for en symbolsk sum, etter å ha betalt «avdrag» i form av leveringsforpliktelser i Vest-Europa.

I dag er Drøbak-selskapet Ocean Holding den største norske aktøren i dette «bareboat»-markedet.

- Russland betrakter det som ren utbytting. Fisken ses på som folkets ressurser, og nye lover har blitt vedtatt for å snu strømmen av råstoff mot vest. Men med markedsøkonomien er landets fiskerinæring snudd på hodet, i praksis mangler russerne sanksjoner. Derfor vil nok det aller meste av de russiske torskekvotene bli solgt til utlandet også de neste åra, mener Nilssen.